發新話題

[2146] Laputa伺服群

[Close]
引用:
原帖由 滔光養悔 於 2012-10-30 18:15 發表
想問問大概開SER個時間係幾點
其實唔係死vlan或者電腦既話,基本上係24小時
而我一見到死左ser就會重開
當然…我都唔可能長期守住個ser…
盡力而為而已
引用:
原帖由 lflf9319 於 2012-10-30 22:34 發表
死左場??  話說MSN Group 加了之後沒有反應 是沒有的嗎?
頭先死左network,sorry…
Laputa群主

不用sorry 沒有你開的場 我們唔會有得玩 感謝

回復 17# 的帖子

呀係…關於你話MSN冇人應既問題
通常有人問我見到會應
如果MSN唔見我online,9成部機出左事

至於其他人,近排佢地過晒去RC吹水
有D會因為咁而冇上MSN的
所以想知非官場update既話,去RC會方便少少
(當然,通常我都會update呢個post既,所以RC唔方便都唔緊要~)
Laputa群主

1/11/2012
新增寫實場(請睇3樓)
撒去其中一幅非官圖(而家總共34幅)
Laputa群主

依家次次入親l4d2都指定要你個ser先入
你個ser原汁原味又方便到人,支持支持

引用:
原帖由 囧之小子 於 2012-11-3 05:25 發表
依家次次入親l4d2都指定要你個ser先入
你個ser原汁原味又方便到人,支持支持
多謝支持

近排我仲fine tune D插件
如果有乜野問題 / 意見
都請搵我講講~
Laputa群主

其實都有個小問題
就係!csm可唔可以換個有埋第一代角色揀既
淨係得第二代,我有時想換做比爾都唔得tim
雖然聲音同頭像都係第一代,不過外觀都想轉埋做第一代

引用:
原帖由 囧之小子 於 2012-11-9 00:40 發表
其實都有個小問題
就係!csm可唔可以換個有埋第一代角色揀既
淨係得第二代,我有時想換做比爾都唔得tim
雖然聲音同頭像都係第一代,不過外觀都想轉埋做第一代 ...
呢個我著手跟下(其實唔係未試過,只係上次好死唔死dl左個意大利文plugin orz...)
Laputa群主

場主 可唔可以加埋自動下載地圖功能..
參考 http://www.ipve.com/bbs/viewthre ... &extra=page%3D2
....咁樣down圖會唔會方便小小?

just意見

支持一下..

+左你地RC
~~

引用:
原帖由 天神_冰雪 於 2012-11-15 19:17 發表
場主 可唔可以加埋自動下載地圖功能..
參考 http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=520840&extra=page%3D2
....咁樣down圖會唔會方便小小?

just意見
關於呢個問題
我5個月前o係另一個plugin技術post都講左
我copy過黎,方便大家睇睇
引用:
原帖由 柏斯 於 2012-6-18 01:30 發表
樓主既理論,係自己起個HFS server去將個map send比其他有意玩既玩家
可以叫做方便既,但樓主絕對冇諗過network既問題

以樓主既方法黎講
1) host要識set HFS既setting (隨時要整埋router port mapping)
2) host network loading:
以而家既上網服務,你唔係光纖既話,總upload速度最多都只係1MB/s (本人PCCW 30Mb ADSL係呢個速度,有更高既ADSL upload speed請更正)
即係話人地要dl你一個100MB既VPK,最少要100秒
之不過,大多數ISP都會限左upload speed去到200KB/s到400KB/s
即係話一個player要用樓主既方法去download一個100MB既map既話,實際最快只係得250秒=>4分幾鐘
呢個已經係當game host個network冇BT+一切上網要用既upload bandwidth都唔計時候最好既計法
樓主仲要冇計到game host開緊戰時用既bandwidth同埋多幾個play一齊download map時既loading

總結黎講,我會話建議以下兩個代替方案:
1) 叫個player自己去l4dmaps download
2) 如果真係用hfs既話,叫其他player用flashget類既download加速器去download(用多於1個連線既方法就可以解決到ISP connection bandwidth restriction) <----其實我都用緊呢個方法,只不過我都比我d fd download用姐
加上就算用呢個方法dl圖,你每入一幅都要restart一次隻game
咁不如我一次過方一堆map,等大家dl完,就可以一次過玩幾幅
(雖然場主工作量會增加…)
Laputa群主

引用:
原帖由 SHIT=] 於 2012-11-15 21:52 發表
支持一下..

+左你地RC
多謝支持
Laputa群主

支持支持

柏斯:just回應。。
個次佢是downgame個時只game黑畫面
down完就正常玩得翻....唔駛重新開game
可能另一種技術   不過我對一方面無咩認識

是不是照你咁講。。。自己從google到down會快的?

引用:
原帖由 天神_冰雪 於 2012-11-16 22:08 發表
柏斯:just回應。。
個次佢是downgame個時只game黑畫面
down完就正常玩得翻....唔駛重新開game
可能另一種技術   不過我對一方面無咩認識

是不是照你咁講。。。自己從google到down會快的? ...
至少google條bandwidth同穩定性點都好過自家server~
如果連自己link上google drive都慢既話,理論上link去邊都好有問題

咦??可以唔駛重開game咩???(得閒去睇睇game engine D料先~)
Laputa群主

發新話題