20 12
發新話題

主機有問題

[Close]

主機有問題

之前(7月3日)係你地度買左部機但開得耐容易死機,會藍屏,一但禁重新開機就會狂重複熄開機。拆開左發現額外裝既風扇(CPU Fan:Cooler Master Hyper 212EVO)吾郁,應該壞左,試過用原裝風扇冇問題。仲有其他內部問題。應該點好?
1:拎成部機去你地度維修,順便整埋其他電腦問題。   2:自己去買新風扇   3:將就用原裝,其他問題都將就下算    4:只需拎風扇果舊野比你地睇下係吾係真的坏了

今年7月3 定係幾時之前既7月3??單號碼?

有冇藍屏既相可以提供?
如果真係風扇唔郁好易辦, 你帶番晒D 配件同主機, 我幫你安排更換212 既風扇就可以了.又或者可能係D 塵卡死風扇都未定.要睇過實際情況先可以判斷.

仲有D咩問題?麻煩講埋出黎??

回復 2# 的帖子

今年7.3 (l120700001)

除左藍屏,成日試過佢熄左機再開機揀完安全開啟之後,會變左黑屏(微藍),不過主機佢又會郁,e個時候要關電源先有用。有冇得救?其他機硬件好正常。

成部機拎去你地度好重 -_-#

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

最好拎部機黎比我看看咩事.你用緊ONBOARD 張顯示卡定係7770??

仲有一樣, 依家你裝左既顯示卡驅動程式係咩版本?

回復 5# 的帖子

軟件:驅動人生 檢查數據
顯示卡:AMD Radeon HD 7700 Series
驅動程式版本:8.982

當初買入單張上為Gigabyte GB-R777OC-1GD HD7770 1GB GDDR5

電腦:   DirectX診斷工具  檢查數據

家下電腦入面我拆左果把CPU Fan:Cooler Master Hyper 212EVO
冇裝番個原裝,因為發現裝上去之後風扇正常郁,但吾夠十秒自動關左機,
照說明書張圖去睇,應該少左個正方形既野,不過吾知係吾係吾見左,搵吾到+跟本吾知乜黎

開機半小時

開左'osu!'玩左一首歌  

更新緊game

開機50分鐘+更新左game0.5%
(我估未更新完就會熱到熄機= =
之前試過更新到一半就又無拉拉自動重覆開關機xN)

開機55分鐘+更新左game0.7%

唉、開機70分鐘電腦已關機=_=變左微藍果種黑屏

11月10日(星期六)今日黎 ok? 阿媽無拉拉休息= =
Or 11月17日(下星期六)
換Fan洗吾洗加錢? 吾係我自己買新is OK

把FAN裝唔實..CPU過熱..

先試洗機..可能是中毒.

或是RAM問題~

回復 10# 的帖子

fan是壞了,並非裝吾實。
中毒可能性0.1%
如果RAM有問題可點做?

1. CPU / 顯卡過熱
2. 中毒
3. 有軟件相衝(驅動程式)
4. RAM與MB不相容

你唔可以就咁拆完自己裝番....散熱膏會報廢, 重新再整的...
咩正方形既野??

你試下更新一下顯示卡驅動程式.

另外, 星期6係唔開的, 所以盡量星期1-5拎黎吧...如果會夜D拎黎請事先講明, 我會安排時間等你.

回復 13# 的帖子

散熱膏=口=完全吾記得e樣野tim  咁我之前裝原裝fan上去開左10幾秒就熄左之後....- -||||||....會吾會就咁比我整死左-____-
正方形吾洗理= =
顯示卡驅動程式我吾係裝左最新咩= =仲有更新?

20 12
發新話題