30 12
發新話題

出下新裝先(純搞笑)

[Close]
引用:
原帖由 Crazy【賢】 於 2012-11-19 19:18 發表
就算吾用高地  好似青州/長州咁海平面 都吹暴風    地形問題吧  另外雷達圖連杜蘇芮既眼壁都吾知係邊  估計香港個時有無受到佢眼壁影響都吾知   
主要原因係因為佢既主要雨區同對流係香港以南/ 東沙既海域
如果要有一個明顯既眼壁起碼都要颱風級數, 用ADT 既術語就係T5.0

引用:
原帖由  InViSiBlE  於 2012-11-19 21:08 發表

主要原因係因為佢既主要雨區同對流係香港以南/ 東沙既海域
如果要有一個明顯既眼壁起碼都要颱風級數, 用ADT 既術語就係T5.0
係雷達圖入邊你見到有主要對流? 因為當時副高西伸太快 佢增強吾到   但係連主要雨帶都無 點樣形用哩個係ts上限既ts呢= =定係雷達圖吾夠大睇吾到

為妳做到最好

引用:
原帖由 Crazy【賢】 於 2012-11-19 22:17 發表
係雷達圖入邊你見到有主要對流? 因為當時副高西伸太快 佢增強吾到   但係連主要雨帶都無 點樣形用哩個係ts上限既ts呢= =定係雷達圖吾夠大睇吾到 ...
雷達圖得256 km 應該見唔到
西伸太快係一個因素, 最大問題都係VWS

引用:
原帖由  InViSiBlE  於 2012-11-19 23:15 發表

若果香港在眼壁內 持續受烈風/暴風影響都不出奇
為妳做到最好

引用:
原帖由  InViSiBlE  於 2012-11-19 23:15 發表

你認為TD 風暴底下最少都係吹強風?
為妳做到最好

你地2個,為左天氣推左成頁,不如出本新書叫「天氣計之書」啦

引用:
原帖由 Crazy【賢】 於 2012-11-20 22:01 發表
你認為TD 風暴底下最少都係吹強風?
視乎氣壓梯度, 如果密既話9成9強風
TD = Tropical Depression, Not Tropical Disturbance - -

引用:
原帖由 spiker 於 2012-11-20 23:01 發表
你地2個,為左天氣推左成頁,不如出本新書叫「天氣計之書」啦
係你睇吾明我地講D咩
為妳做到最好

引用:
原帖由  InViSiBlE  於 2012-11-21 00:05 發表

視乎氣壓梯度, 如果密既話9成9強風
TD = Tropical Depression, Not Tropical Disturbance - -
有得咁架咩 你吾睇埋風場?
為妳做到最好

引用:
原帖由 Crazy【賢】 於 2012-11-21 07:15 發表
有得咁架咩 你吾睇埋風場?
睇風場當然更加準啦 (再準D係實測). 我只係概括性黎講.
其實你都講得岩, 地形係會令實測風力超越本身個級數.
但係天文台同埋JTWC/JMA 果D Classification 只係好概括性. 所以我覺得都未必反映到實況

派比安(2006)果次咪就係咁, 強風信號吹烈風

其實你地要吵天文台既野,可唔可以去返水區呢? 話晒E到係設計英雄的地方,唔係吹天文台既地方

引用:
原帖由 spiker 於 2012-11-21 11:54 發表
其實你地要吵天文台既野,可唔可以去返水區呢? 話晒E到係設計英雄的地方,唔係吹天文台既地方
你見識少吾怪你 哩d野完全吾係關天文台事
為妳做到最好

引用:
原帖由  InViSiBlE  於 2012-11-21 08:29 發表

睇風場當然更加準啦 (再準D係實測). 我只係概括性黎講.
其實你都講得岩, 地形係會令實測風力超越本身個級數.
但係天文台同埋JTWC/JMA 果D Classification 只係好概括性. 所以我覺得都未必反映到實況

派比安(2006) ...
那你明白我點解咁講每個tc底下既風速未..
為妳做到最好

引用:
原帖由 spiker 於 2012-11-21 11:54 發表
其實只係討論唔算吵啦
好, 咁我一陣整多隻英雄出黎
引用:
原帖由 Crazy【賢】 於 2012-11-21 20:37 發表
那你明白我點解咁講每個tc底下既風速未..
係, 明白, 只係誤會

引用:
原帖由 Crazy【賢】 於 21-11-2012 20:36 發表
你見識少吾怪你 哩d野完全吾係關天文台事
咁關天氣事掛? 咁都返水區吹好DLO

30 12
發新話題