發新話題

出下新裝先(純搞笑)

[Close]
引用:
原帖由 Crazy【賢】 於 2012-11-17 13:05 發表
我加多幾本:熱帶擾動書($550):使用後在上空出現一團低壓區雲有機會增強為熱帶低氣壓 持續吹和緩至強風情度的風13-40公里對所有部隊造成每秒10點傷害。
熱帶低氣壓書($1250):先買熱帶擾動書才可以使用這本書 使用後上 ...
哎呀! 你搵好風力資料先啦, 咪話我笑_你!

引用:
原帖由 Crazy【賢】 於 2012-11-17 23:11 發表
咪岩囉無錯 你攪笑?
兄台....
熱帶風暴(TS)係指中心持續風力達 63-87 km/h 既熱帶氣旋
STS 係 88-117
TY 係 118-149
Severe TY係 150-184
STY 係 > 185

你果D數值點計出黎架..?

引用:
原帖由 Crazy【賢】 於 2012-11-18 22:39 發表
我係指風暴底下既風速即是每個地方受到最強既風速上限(估計) 吾係TC既強度風速   如果你吾明既話   點解TS(85KM)上限點解有D區域吹暴風?   仲有Suty先係超強颱風  (Super Typhoon) ...
TS 85 km/h 係最高小心持續風速, 點會可能吹暴風
一係個風比人低估左, 一係你講緊Gust

STY 我係跟JTWC

引用:
原帖由 Crazy【賢】 於 2012-11-19 07:26 發表
你係咪無視左地形      好似昂坪為例   
6月29日既熱帶風暴杜蘇芮在香港西南面90公里掠過 昂抨持續吹暴風 你上HKO就可以睇到
計埋風洞效應分分鐘颶風Tim . E家講緊係海平面 (Open Water) 既風力啊

引用:
原帖由 Crazy【賢】 於 2012-11-19 19:18 發表
就算吾用高地  好似青州/長州咁海平面 都吹暴風    地形問題吧  另外雷達圖連杜蘇芮既眼壁都吾知係邊  估計香港個時有無受到佢眼壁影響都吾知   
主要原因係因為佢既主要雨區同對流係香港以南/ 東沙既海域
如果要有一個明顯既眼壁起碼都要颱風級數, 用ADT 既術語就係T5.0

引用:
原帖由 Crazy【賢】 於 2012-11-19 22:17 發表
係雷達圖入邊你見到有主要對流? 因為當時副高西伸太快 佢增強吾到   但係連主要雨帶都無 點樣形用哩個係ts上限既ts呢= =定係雷達圖吾夠大睇吾到 ...
雷達圖得256 km 應該見唔到
西伸太快係一個因素, 最大問題都係VWS

引用:
原帖由 Crazy【賢】 於 2012-11-20 22:01 發表
你認為TD 風暴底下最少都係吹強風?
視乎氣壓梯度, 如果密既話9成9強風
TD = Tropical Depression, Not Tropical Disturbance - -

引用:
原帖由 Crazy【賢】 於 2012-11-21 07:15 發表
有得咁架咩 你吾睇埋風場?
睇風場當然更加準啦 (再準D係實測). 我只係概括性黎講.
其實你都講得岩, 地形係會令實測風力超越本身個級數.
但係天文台同埋JTWC/JMA 果D Classification 只係好概括性. 所以我覺得都未必反映到實況

派比安(2006)果次咪就係咁, 強風信號吹烈風

引用:
原帖由 spiker 於 2012-11-21 11:54 發表
其實你地要吵天文台既野,可唔可以去返水區呢? 話晒E到係設計英雄的地方,唔係吹天文台既地方
其實只係討論唔算吵啦
好, 咁我一陣整多隻英雄出黎
引用:
原帖由 Crazy【賢】 於 2012-11-21 20:37 發表
那你明白我點解咁講每個tc底下既風速未..
係, 明白, 只係誤會

發新話題