41 123
發新話題

[小說] 十少年恐怖末日記 ────更新第二季─第一章

[Close]
傑天這角色比其他人強很多 不錯

第十一章──小丑被捕

J賢打開了信封,信寫著:「朋友...朋友感情真好...真想...真想再次回到你們身邊呢...」,大家看到這詭異的信也十分不安,豪哥說:「哇...鬼片咩!」,J賢這時說:「仆你個街,一定.係吳星定唔知個仆‧街泉放封信係到挽野。」,說完後大家便回到H室。

晚上10:35分,啊一還在想那封信。

「啊一你緊諗咩?」肥進說。
「個封信姐...」啊一說。
「驚咩姐,十成十個班仆‧街挽野。」肥進說。
啊一走出了屋子,「喂!你做咩呀」肥進說。
「今晚我同啊政守樓梯呀」啊一說。

啊政跟啊一便去到樓梯,正當啊政到達一樓時「啊!」,啊政發出了畏懼的叫聲,啊一馬上飛奔下去,J賢等人也馬上衝下去一樓,當到達一樓時,啊政給人插了數刀倒在地上,說:「小...小丑啊」啊政指著前方。

啊一馬上激動地飛奔前往,豪哥留下來保護啊政。

這時啊一以極快速的速度追上小丑!一個飛撲!啊一讓小丑不能動彈。
J賢他們趕到,啊一馬上說:「就係呢條仆‧街!成日神出鬼末係我眼前!」。
傑天二話不說,打開他的面具!

眾人也驚訝...全場人不禁呆了...不敢相信,他們眼前看到的是

第十一章──完

有點短哦........

最終章───終結

啊一打開面具後,發現他就是......豪哥。眾人也不敢相信

「哈哈...比你地知道佐...」面具豪說。

「點...點會變成咁!!」啊一說。
「豪哥岩岩仲係個邊照顧啊政,冇可能過到黎!你係邊個!」傑天說

「我係二年之後既‧豪‧哥」面具豪說。

「咩二年後,你up咩橪野!」J賢說。

「二年之後既你地會因為各種人性問題,而死去更多人,哈哈...」

「咁你係點黎到!」啊一說。

「二年前既啊一...係你...好懷念啊...你最後都係死係我手上。」面具豪說。

「你地二年之後既一個夜晚,你地會死哂係我手上,個一晚...你地唔再相信大家...所以由我偷偷地係你地訓個時殺死你地。」

「哇!你係時空穿越者咩!」Tobe說。

「係你地死哂之後,個時就係張小一你條友累到我返黎!」

「我個二年之後個一日做佐d咩!」啊一說。

「我拎到我地細個既日記,個本日記原來可以實現任何野...而當時既我地就係畫佐電鋸男、喪屍仲有小丑!」

「正當我想用日記寫成功逃走個時,你條仆‧街走出黎偷襲我,仲寫佐──回到二年前」

「姐話係...所有野都...係我地創造?」傑天說。

「唔好信佢講野,我地兄弟情咁好!」J賢說

「哈...傑天...我想問下你地係到生存佐幾個月?」面具豪說

「大...大約六個月」傑天說。

「哈...好似過多三個月J賢你條仆‧街就會比泉哥同吳星合謀殺死。」

J賢馬上嚇了一嚇。

「哈...你地唔殺佐二年前既我...二年前既我,有一晚就會殺哂你地...哈...哈哈!」

「仲有...啊!!!」啊一用袖刀插了在二年後的豪哥頸子上...

「夠啦......唔好再破壞我地...既感情」啊一哭著說。

「姐係我地...走唔到?」肥進話說

這時J賢搶了肥進手上刀說:「唔係,只不過係要清除一D障礙。」J賢沉著面說。

這時豪哥扶著啊政走過來說:「點啊...捉唔捉到個條友...」

豪哥還沒說完肥進就拿了啊政的斧頭一下子劈斷豪哥的頸子。

「對...唔住,我唔想死...」肥進話說

J賢衝上了30樓入了A室,J賢進入了廁所,合巧吳星正在大便。

「喂!你咩事!......啊.....」吳星倒在地上,廁所地板滲著吳星的血。

「合謀殺我....!?仆你個街...」J賢狠狠地盯著吳星的屍體說著。

J賢看到在沙發上訓覺中的泉哥,馬上拍醒他。

「咩事啊...?」泉哥神智不清地說著。

當泉哥開眼時「啊!......」,J賢說:「我唔會比你冇痛苦咁死...想殺我!?!」

這時肥進等人已經來到A室,但發覺已經太遲。

這時跑最後的啊一被一個不明人從後偷襲!啊一模糊地看到那人,啊一說:「係...係你...」

「等我黎頂替你個位。」神秘人說完後便離去。

這時突然很大的音響,「有冇人類,我地係美國救援軍!有既快D上天台」

這時所有在大廈的人也衝了上天台,當然...喪屍也衝上大廈。

只有傑天冷靜地深思「二年之後既豪哥有話我地會有救援咩...算上佐去先算」

正當點人數時,J賢說:「喂!少佐啊一呀!」

合巧啊一衝了上來,「喂!救我啊!我係到呀!」

美國援軍士兵說:「對唔住,嫁飛機已經坐唔到人。」

這時啊政大力地推了小喬洛機:「對唔住,佢係我兄弟。」

小喬用著不相信的眼神看著啊政,從六十樓,「砰!!!」,跟J輝的下場一樣。

這時啊一上到飛機說:「呼...啊政唔該哂,如果唔係我死佐」

「唔洗。」啊政深著面說。

飛機便離去......

這時真正的啊一醒來,「個...個條友......佢係二年前既我...」,啊一倒在18樓的後梯上大聲叫著:「救命啊!!」。

可是已經沒有人回應他......因為飛機早已飛很遠,啊一在後梯中...就只有喪屍跑上來的聲音。

軍士報告:

本次救援行動幸存者:肥進、J賢、肥東、啊政、Tobe、傑天、啊一,本次幸存者在香港生存了64日,部份人要接受心理治療。

喪屍病毒原因還是不明,事後他們聲稱只有他們七個人一起生存,報告完畢。

最終章──完

佢地成班人真係好自私=-=(而且可能佢講既野唔係真既)
你的喵的你的喵的你

回復 35# 的帖子

人性 。!!!!!!!!!!**不良詞語**

64日的生存經歷,樓主只用了短短不到兩萬字就概括出來,強﹗

回復 37# 的帖子

:handshake :victory: :victory:

太自私啦 個人認為

常以自己為中心

第一章───二年後小丑的信息

「今晚七點,Bull酒吧等──J賢上。」傑天關上了手機道:「總算可以見番大家...」

晚上七時正,洛杉磯Bull酒吧,就算到了深夜也十分熱鬧。

「喂......仲有邊個未到?」J賢點著人數「得番阿一同肥東未到......」

「喂,你叫哂我地泥做乜野?」肥進拿起了一枝酒豪飲。

「冇野......大家都冇見成二年幾,大家一班兄弟出黎開心下姐。」J賢拿起了一枝藍妹啤酒道「阿政你最近點?」

「冇咩野既......都係咁啦」阿政樣子十分焦慮坐在椅子上。

「咁傑天你點啊,仲有冇練「真的愛你」呢隻歌?」J賢看著傑天說。

「有阿......」傑天坐在椅子玩Whatapps。

「唉......明明叫佐肥東黎,點知佢又唔出現。」J賢失望地喝下最後一口酒。

五人雖然坐在一起,可是氣氛顯得十分死氣。

肥進不禁說:「其實你地係唔係仲諗緊二年前個件事啊。」

眾人顯得十分害怕,「唔好再題啦......」J賢說。

肥進禁不住怒火說:「咩唔好再題啊!我知你地都忍佐二年幾,出番黎既人得七個!我頂你個肺!」

這時Tobe終於開聲:「咁你想點啊?救番佢地咩!?我地都同D美軍講佐由頭都尾都係得七個人生存。」

阿政拿起了一枝酒說:「如果我地報個實數出黎,咁殺泉哥同吳星既事可能比人知。」

J賢想起了泉哥跟吳星不禁露出了畏懼的表情。

肥進又不屑地說「哈......你都識驚啊!?我呢二年黎一直發惡夢啊!吊你!」肥進大力地拍了一下桌子。

「夠啦!唔好再講個件事啦!呢家D美國佬都話查緊咩事啦!」J賢站起來看著眾人。

肥進說:「唔講咪唔講LO!我呢家就走!唔好搵我!」肥進轉身走人。

「阿政......傑天同Tobe,你地走先,我想自己一個人清靜下。」

他們三人只好無奈地離開。

傑天回到家後不斷想起二年前那件事,他躺在床上,想起了那些的恐怖事,那些恐怖的回憶,傑天不知不覺就睡了。

「dodododo───dodododo───」傑天的手機響了起來,傑天拿起了手機,原來手機有訊息傳來。

「呵,又是阿頤Whatapps叫我上學吧?」傑天沒有理會信息,他刷牙時手機又響起來「dodododo───dodododo───」

「仲send!?好早炸wo,唉,女人就係咁煩,回下佢先。」傑天打開了手機,這時傑天看到了毛骨悚然的信息。

「群組:小丑你......同我番黎......你同我返黎!sh......shshsh」傑天嚇得馬上關機道:「吊!邊橪條仆‧街挽野阿!」

傑天試圖大聲地說粗口掩蓋心中的畏懼,但傑天嚇得不斷在震抖。

這時傑天恢復好心情後馬上開機,手機訊息那個圖形又再次在傑天手機上出現,這次傑天做好心理準備按入去。

發信人:J賢「你班仆‧街,邊橪個係到挽野,警告你地咪挽D無聊野。」

「佢地都收到個信息!?」傑天認真地看著信息,因為他已經知道事有詭譎。「

第二章──重回恐怖之源

「媽的......怎會發生這種事?小丑豪不是死了嗎?」傑天心中暗疑他們六人之中有人開玩笑。

傑天馬上用手機召集所有人前往自己家中:「發信人:傑天 信息:你地同我黎哂我屋企,唔黎個個就姐係自認挽野個條友。」

已經是下午十二時三十分,他們已經一一到達,「阿一仲有肥東仲係唔係到......」傑天拿起二年前上山前的大合照,不禁呼出了一口氣。

「啪!」肥進突然大拍桌子道「呢家點啊!個二條橪樣又冇黎啦,係咪佢地做啊」所有人都注視肥進。

「dodododo───!」所有人的手機也同時響了起來,阿政先把手機開了起來,接下來他們也會希望自己沒看過這段Whatapps信息。

「群組:小丑 發信人:小丑 信息:返黎啊......我叫你地返黎啊!」還附上了一張相片,這張相片也使大家不禁大叫。

Tobe滑了手機在地上道:「怎會這樣......肥東怎會在這張相片中......」大家也呆滯了。

相片中肥東躺臥在垃圾堆上,「發信人:小丑 信息:富康花園垃圾場。」這一小小的信息馬上震撼人心,大家露出了畏懼的表情。

「我受夠啦!」肥進突然發了瘋地狂奔出門,「喂!咪走住啊!肥進!」J賢叫不住肥進,不禁又說「唉......頂......點會咁嫁。」

「dodododo───」各人也再次必須看信息,因為可能關係到肥東的生死,J賢看了信息後細聲地朗讀:「唔返黎香港既就會慘死。」

Tobe只一笑置之不理說:「小丑?我小佢阿爸啊,我就會返,十成十挽橪野啦!哈哈!!」,所有人也冷笑一番。

「唉......番屋企啦!仲係到擔心D咩姐!」Tobe說完後就獨個兒離開,而已所有人也開始離開,「喂......有d咩事就whatapps啦。」J賢拿起黑色夾克離開。

所有人也回到家中休息,而已這一天特別沉重,所有人帶著畏懼離開。

第二天,阿政的電話便收到信息,是一張圖片......一張令人畏懼的相片,Tobe在圖片中被殘殺,Tobe的肚上有用血寫上的字「唔想死就返黎!」。

「哇啊───!!」阿政嚇得滾下了床來,馬上叫大顆兒在碼頭集合「發信人:阿政 信息:唔想死既就快d去華爾街大球場集合!!」。

五點三十分,天空也是給一道黑幕蓋住,只有街燈是這球場的唯一光明,冷冷清清,空無一人的街道有種恐怖的感覺

所有人也依時到達大球場,就只有肥進沒有到達,「阿政......做咩咁夜仲叫我地出黎,咩唔想死就出,咩意思?」J賢坐上了一張椅子上。

阿政叫大家打開電話,「哇!嚇死我咩!邊個改圖咁勁啊!」J賢說。

「改你老‧母啊!係小丑send嫁個信息啊!」阿政大叫道。

一直不出聲的傑天突然發言:「佢係Tobe個肚寫佐叫我地返黎,但係我地點返去啊!香港都比美國軍隊封橪佐做禁區啦!」

突然遠方的草叢傳來一些聲音,三人隱約慢慢地走向那草叢,「喵!」,「嚇橪死,原來只係隻貓」J賢道。

正當三人回頭時,肥進突然出現在三人面前,肥進拿著一根木棍,正當三人想向冗6進打招呼時,「砰砰砰!」肥進已經把他們三人打得毫無意識。

「對唔住啊......我唔想再發惡夢啦,唯有一起偷偷地番香港,喂!賢仔!我叫你準備返香港隻快船點啊。」肥進正拖著三人上車。

「得啦!你比得錢我,我實有準備,嫁船係碼頭,我車你過去啦。」

賢仔樣子一表人才,有著浪子說話的聲音,但只是一個早上的貨車員工,晚上是一名帶人偷渡的船家。

他們正向香港出發,一行一等準備再度跟小丑再戰。

41 123
發新話題