17 12
發新話題

我上堂除左廢話外還剩什麼...

[Close]

我上堂除左廢話外還剩什麼...

因為之前唔聽書, 會計拎得53分緊緊合格左依家讀上去好辛苦
又遇正個問好多問題既老師

一上堂博命咁狂問學生問題, 我只係識答30%左右既問題... 其他個70%一係就膠估, 一係就話唔識

話說有次佢條問題問點解唔係銀行貸款?
我諗左一陣......, 同埋知道自己唔可以再話唔識答. 之後答左句, 因為唔係銀行貸款...

佢竟然話我岩...

依家追返之前應該識既野追得好辛苦, 一邊要學新野, 一邊要溫返舊野...

回復 1# 的帖子

有冇放鬆活動

例: 啪啪啪

健華表示會計非常容易
按圖即可進入信長之野望區

引用:
原帖由 W_a 於 2013-2-16 02:35 發表
健華表示會計非常容易
\
係唔係讀英文先? 話說我依家讀英文查到變返中文
兩樣都唔知點解

學緊邊部份 講D黎聽下 睇下我解唔解答到你

唉 讀到書真係好...

引用:
原帖由 FiNaL◎峰 於 2013-2-7 11:19 發表
話說有次佢條問題問點解唔係銀行貸款?
我諗左一陣......, 同埋知道自己唔可以再話唔識答. 之後答左句, 因為唔係銀行貸款...
傻的嗎...................
風高也奉陪 猛風中碰杯
雨多急也奉陪 我不懂說後悔
有多兇有多險也奉陪

引用:
原帖由 W_a 於 2013-2-16 21:20 發表
學緊邊部份 講D黎聽下 睇下我解唔解答到你
加拿大會計同香港有D唔同
我地要背GAAP, generally accepted accounting principle
不過依家好似要轉做IFAS for國際性

今日考完試有幾條唔多肯定

1.買左個價值$7000 既engine裝去架貨車到, 間公司Dr 左repair expense 呢個違反/ 遵守左邊個GAAP.? (正係答我engine裝去貨車到算唔算repair expense就得.)
2.dr左supplies instead of purchase. 係邊種transaction error? explain.

3.[選擇題] 係Financial statement到, 用net income 加左個balance sheet 但係數字唔合乎. 點解?
A: Dr掉轉左做Cr(唔記得咩accounting)  之後B同C都大致上一樣. B: transfer 左expense去balance sheet到. C: transfer 左asset 去income statement到. D: none of these above

我果時係到諗, 由於B同C性質一樣, 所以即時唔理佢, A就Dr同Cr掉轉左. 心諗有可能性. 但係我記得老師教過通常d人都係搞錯drawing account. 但係又冇選擇. 所以本身我想簡D. 最後比下一題個none of these above答案令我轉返我果條答案做A.
因為無奶油題題都係none of these above架....

成份考試正係3題唔肯定. 其他易到出汁 (利申 我溫左10幾粒鐘書, 背哂d terms, 考試只考1成, 比佢激死)

我上親堂100%訓教  ME讀屎片既=-="

但我有進修其他課程

引用:
原帖由 FiNaL◎峰 於 2013-2-27 09:37 發表
加拿大會計同香港有D唔同
我地要背GAAP, generally accepted accounting principle
不過依家好似要轉做IFAS for國際性

今日考完試有幾條唔多肯定

1.買左個價值$7000 既engine裝去架貨車到, 間公司Dr 左repair expense 呢個違反/ 遵守左邊個GAAP.? (正係答我engine裝去貨車到算唔算repair expense就得.)
2.dr左supplies instead of purchase. 係邊種transaction error? explain.

3.[選擇題] 係Financial statement到, 用net income 加左個balance sheet 但係數字唔合乎. 點解?
A: Dr掉轉左做Cr(唔記得咩accounting)  之後B同C都大致上一樣. B: transfer 左expense去balance sheet到. C: transfer 左asset 去income statement到. D: none of these above

我果時係到諗, 由於B同C性質一樣, 所以即時唔理佢, A就Dr同Cr掉轉左. 心諗有可能性. 但係我記得老師教過通常d人都係搞錯drawing account. 但係又冇選擇. 所以本身我想簡D. 最後比下一題個none of these above答案令我轉返我果條答案做A.
因為無奶油題題都係none of these above架....

成份考試正係3題唔肯定. 其他易到出汁 (利申 我溫左10幾粒鐘書, 背哂d terms, 考試只考1成, 比佢激死)
1.
違反左 , 根據應計概念及配比概念 , 應計概念指出企業應使用應計基礎來量度收益或費用 , 而非使用現金基礎 ,

即企業應在招致費用或賺取收益時確認費用或收益 , 而非付款或收款時確認。

其次配比概念指企業應找出並記錄為了賺取期內收益而招致的費用。

由於企業將發動機安裝在貨車上 , 屬於「資本支出」, 即非一個會計期內招致的費用 ,

因此將購買發動機的費用作維修費用並於本年度損益表內的費用帳結平是錯誤的 ,

企業應按照發動機的購買成本加進貨車帳 , 並一同按照使用年期分攤註銷在貨車的折舊費用內。

3.A

2 同 3 我遲d番黎再同你解~

唔得閒用電腦~

引用:
原帖由 W_a 於 2013-3-5 14:11 發表

1.
違反左 , 根據應計概念及配比概念 , 應計概念指出企業應使用應計基礎來量度收益或費用 , 而非使用現金基礎 ,

即企業應在招致費用或賺取收益時確認費用或收益 , 而非付款或收款時確認。

其次配比概念指企業應找 ...
我份考試得81.5%... 聽講GAAP錯到七彩 ;(

引用:
原帖由 FiNaL◎峰 於 2013-3-5 20:59 發表
你地既GAAP同我地香港呢邊既公認會計師原則唔知有冇分別喎...

其實用中文做呢D題目仲難...

引用:
原帖由 FiNaL◎峰 於 2013-3-5 20:59 發表
2.誤記購貨退出作銷貨退回

3. A答案岩既原因係因為你試諗下 資本帳 係借記減少 貸記增加

我假設企業要入東主個提用 , 正常係要借記資本帳既

但我Dr 同 Cr調轉左 , 跟手我結平啦轉過去本年度既財務報表

去到會計期末我整番份資產負債表出黎 , 如果提用我係入左貸記果邊

個期未資本額咪高估左 , 變相

資產負債表上下個數唔岩

引用:
原帖由 W_a 於 2013-3-5 21:48 發表

2.誤記購貨退出作銷貨退回

3. A答案岩既原因係因為你試諗下 資本帳 係借記減少 貸記增加

我假設企業要入東主個提用 , 正常係要借記資本帳既

但我Dr 同 Cr調轉左 , 跟手我結平啦轉過去本年度既財務報表

去到會 ...
中文D名好好聽. 我英文已經開始唔查字畫直接背解釋
所以呢, 我係唔明你講咩 不過算啦

今日微積分錯左題好簡單既題目... 一直諗錯方向... 唉.... 好想屎;(

我完全五明你地講咩

17 12
發新話題