38 123
發新話題

Clairvoyance的作用

[Close]

Clairvoyance的作用

Clairvoyance係Support專用的Spell。

~用途~
第1季︰顯示部份地圖6(升級後10秒)
第2季︰
顯示部份地圖4(升級後6秒)
第3季︰顯示部份地圖5(升級後顯示照中的敵方英雄)

講真CV真係好正,不過唔知點解D人話佢廢,仲要唔講點解廢,其實係咪D人唔色用所以唔用之後同人講廢呢?

~我的用法~
我問FD,佢話CV用尼昆人照果個位冇插眼,問其他人的話,1個字「廢」講晒。睇下我點用CV啦。

草位︰
.圥問大家1個問題,你想睇下草入面有冇人,你會點做? 有4個方法︰行入去,插眼、放技、CV。
1.你簡行入去的話,入面有人的話你會即刻送人頭。
2.你簡插眼的話,同行入去冇分別,因為插眼的距離太近,人地夠晒距離直接殺你。
3.
放技的話,目前得Ashe 3技同埋TF大技可以咁做,係唔錯的方法(直升機1技太近,同上面2個方法的後果無分別)

4.你冇技睇草又唔想行入去的話,CV幫到你!
.用CV睇草,無人的話可以安心入去,有人的話可以及早發現同走佬,又話者沖入去殺人。

Buff位︰
.古代巨像、蜥蝪長老、龍、巴龍係生定係死,你
會點知? 行入去,插眼、放技、CV。

你簡行入去同插眼的話,一尼你要花好長時間行過去,二尼隻Buff死左的話你會白行,三係最慘,有人的話會連你都殺埋。

.用技當然係好方法,冇技的話就只有CV幫到你!

用CV睇Buff,生的你可以走去食左去,死的你可以唔洗白行,而且佢個Icon會消失,當佢復活之後會出返尼,通知隊友。

走位︰
.敵人走入黑位或草位,又係除左放技就係CV先跟到佢,如果唔係佢隨時唔知點解消失左。
敵人消失左,如果我地仲追,一尼你要估佢走去邊,佢分分鐘穿墻或者企某D位Recall,二尼如果有人返尼幫佢,你又係送人頭的,用CV可以解決E個問題。

~CV同Exhaust比較~
絕大部份的人玩Support都係帶Exhaust,而每次我帶CV果陣,D人都叫我帶Exhaust,不過我總係覺得CV好過Exhaust好多。

.Exhaust係控場技;CV係偵察技
.Exhaust只可對付1位敵方英雄;CV可以對付所有敵方英雄、卒仔、召喚獸、陷阱等等。

.邊個話CV唔可以團戰? Exhaust係團戰時用,CV一樣可以團戰! 用係草位黑位,你就由打唔到佢變打到佢,幫你普攻或出指人技。

.Exhaust可以用Cleanse解;CV解唔到

.Exhaust有距離限制;CV係全球使用

.Exhaust CD;CV CD,而且可以額外再減。

面探路點會同插眼一樣
不解
Ez Q探路?
ahse w探路?
好多英好多技都探到路

帶虛弱原因
反gk
幫gk人
團戰作用

你知唔知點解虛弱全隊最少有1個架
正規黎講

如果比我簡
虛弱一定more用處過Cv

你又想教人玩sup雷人==
IamZeRo_NuBeS

(直升機1技太近,同上面2個方法的後果無分別) GaG?

問題係
SUP帶
虛弱,治癒比CV強
虛弱改左了
專針對物攻英
首先減30%跑速傷害輸出
然後時間內減50%攻速
跑速可以阻止人地跑
傷害輸出當你地開戰時放落
對面隻AD度就大大降低佢既傷害

如果呢個時候帶CV 有用嗎?
你將招CV放係開戰地點?

治癒唔想多講了
令你隊友起死回生
扭轉一場會戰既局勢

引用:

CV

可以

對付所有敵方英雄、卒仔、召喚獸、陷阱等等。

邊個話CV唔可以團戰?

Exhaust係團戰時用,

CV一樣可以

團戰! 用係草位黑位,你就由打唔到佢變打到佢,幫你普攻或出指人技。

Exhaust可以用Cleanse解;

CV解唔到。

Exhaust有距離限制;CV係全球使用。

Exhaust CD長;

CV CD短,而且可以額外再減。

證明你做sup插眼能力不足

引用:
原帖由 PrOlhEaD悲傷 於 18-2-2013 22:33 發表
面探路點會同插眼一樣
面探路點會同插眼一樣? 不解
答︰簡單啦! 2者都係咁近距離LO!

Ez Q探路? ahse w探路? 好多英好多技都探到路
答︰好少英可以長距離探路的,如ashe3技,TF大技,仲有咩英長距離探路呢?

帶虛弱原因,反gk,幫gk人,團戰作用
答︰CV都可以反gank(照可疑草位,照中人的話就比左隊友1個警告),幫gank(照中草位的人,就可以用指人技同普攻打佢),一樣可以團戰

你知唔知點解虛弱全隊最少有1個架? 正規黎講
答︰明! 重型控場!

如果比我簡,虛弱一定more用處過Cv
答︰我簡的話,CV必帶,唔帶唔安樂

你又想教人玩sup雷人== ...
答︰咪咁講,話比人聽CV其實有咩用姐
引用:
原帖由 【BY2】 於 18-2-2013 23:22 發表
(直升機1技太近,同上面2個方法的後果無分別) GaG?
你用直升機1技照草,未開到1技就送人頭了,唔係咩新聞尼。
引用:
原帖由 朽木★白哉 於 18-2-2013 23:27 發表
問題係 ...
問題係SUP帶虛弱,治癒比CV強
答︰未必! CV的力量超乎你的想像,你問高手佢地教你打虛弱,但係實際上佢用CV用左幾多次呢? 佢地用的次數足唔足夠睇清所有CV的潛能呢?

虛弱改左了,專針對物攻英,首先減30%跑速傷害輸出,然後時間內減50%攻速,跑速可以阻止人地跑,傷害輸出當你地開戰時放落,對面隻AD度就大大降低佢既傷害
答︰正確! ADC的確會好痛苦,但請你記住LOL有Cleanse、銀帶、銀帶劍、1件醫傷物品,有D英甚至唔怕控場Tim!

如果呢個時候帶CV 有用嗎? 你將招CV放係開戰地點?
答︰CV係團戰都可以使用,CV用係草位黑位,睇到人就可以選擇攻擊、走位等策略。

治癒唔想多講了,令你隊友起死回生,扭轉一場會戰既局勢
答︰我冇話治癒唔好定點,通常我玩support都帶治癒同CV的。

引用:
原帖由 朽木★白哉 於 18-2-2013 23:36 發表

證明你做sup插眼能力不足

我係GPS創造人,sorry,1場好的戰場,半張地圖比我地睇到晒,2格位放10隻綠眼,1格放紅眼石,飲埋眼藥,半個jungle都係我的眼睛,同MH根本完全無分別,再+埋CV,簡直超越當今世上所有MH系統。

話說呢,其中1場,對手Eve同Teemo,Eve無處不在,Teemo的菇通街都係,我隊友好火滾,咁我作最大的希生,連出10隻紅眼+3隻綠眼+眼藥水+CV,足足15隻眼,拆左Teemo超過30粒菇,Eve走去邊我地跟到邊,最後Win埋,Teemo僧我僧到送左Honor比我,果場4 Honor入手,唔係講笑!

有高手試過成張圖睇晒,唔係開Bug,不過我未夠水準開全圖=,=

引用:
原帖由 spiker 於 2013-2-19 00:10 發表

面探路點會同插眼一樣? 不解
答︰簡單啦! 2者都係咁近距離LO!

Ez Q探路? ahse w探路? 好多英好多技都探到路
答︰好少英可以長距離探路的,如ashe3技,TF大技,仲有咩英長距離探路呢?

帶虛弱原因,反gk,幫gk人,團戰作用
答︰CV都 ...
請問你插眼能力冇問題
地圖上咁多眼你帶CV仲有乜用?

仲有就算你打RANKING
都未必隻隻ADC帶淨化

做咩諗咁多
總有比自己更有天份的人,同時也比自己更努力

引用:
原帖由 朽木★白哉 於 19-2-2013 00:52 發表

請問你插眼能力冇問題...
請問你插眼能力冇問題,地圖上咁多眼你帶CV仲有乜用?
答︰再多的眼睛,都有黑位你係睇唔到的,就算成條路都係光明,3分鍾之後眼都會消失,再插果陣,你又要花時間花風險,有CV安全快捷好多。(例如巴龍,眼消失左之後你未必有時間走過去再插眼的,就算有,敵人可能食住巴龍等你尼,都話唔定) 仲有1個我講漏的問題,就係眼係可以拆的! 拆左就送$,CV係1隻唔可以插的全球眼,鋼一般的事實。

仲有就算你打RANKING,都未必隻隻ADC帶淨化
答︰咁銀帶呢? 靈活鞋呢? 仲有好多因素可以破exhaust架BO

引用:
原帖由 spiker 於 2013-2-19 01:46 發表

請問你插眼能力冇問題,地圖上咁多眼你帶CV仲有乜用?
答︰再多的眼睛,都有黑位你係睇唔到的,就算成條路都係光明,3分鍾之後眼都會消失,再插果陣,你又要花時間花風險,有CV安全快捷好多。(例如巴龍,眼消失左之後你未必有時間走過 ...
當你係會戰既時候就冇人會走
到時虛弱既重點就係降低輸出同攻速
仲有如果你話有銀帶
咁你用虛弱係咪可以晒左佢招技
然後再補其他CC技?
難道咁簡單既道理你都唔明嗎?

引用:
原帖由 朽木★白哉 於 19-2-2013 01:52 發表

當你係會戰既時候就冇人會走 ...
當你係會戰既時候就冇人會走
答︰邊個話一定冇人走? 打打下唔夠你打唔通企係到送頭? 唔夠打而走成日都見架啦! 尤其係會戰死剩1件,咁佢走佬又點話? 入左草佢向左行定向右行定企係到等你? 你唔用CV點知佢下一步想點?

到時虛弱既重點就係降低輸出同攻速
答︰正確!

仲有如果你話有銀帶,咁你用虛弱係咪可以晒左佢招技,然後再補其他CC技?
答︰咁你要睇下咩人啦! 虛弱比ADC其實唔係大晒,你話減佢輸出,佢暫時走一走位等2.5秒再打你又得,你話唔比佢跑,佢放技走佬又得,甚至佢突登食多1,2件CC再清都得,你唔會知的

難道咁簡單既道理你都唔明嗎?
答︰Exhaust同CV各有用途,個人會帶CV多D,主要係Exhaust只可以打1人、近距離而且仲有得破解,但係CV就對付多人、全球距而且冇得破解,就係咁姐

至於你話團戰咪控唔到ADC,咁我都會話你團戰咪睇唔到黑位草位的敵人囉咁樣(入左草的敵人,你又點唔到佢,佢走去邊你又唔知)

做乜諗咁多

直升機係咩英?
Rose.

睇你都係雷人多
IamZeRo_NuBeS

算啦 冇人夠樓主VS嫁 佢大把道理同你講 總知 佢UP得出黎就岩 你吵唔羸

38 123
發新話題