32 123
發新話題

我想跟開server的人講呢d野

[Close]

我想跟開server的人講呢d野

有時自己有時自己起緊我自己server d野有d悶會去人地個server玩

有時太無聊
用開心版(我而家用正版)入人地server測試佢管理能力
好既話先玩(基本上沒有)

例如故意殺人等等(破壞server既野我做唔出=_= 爆幾個block都重有既- -)

之後我發現 有好多人開server都用插件(簡單d黎講大部份人都用bukkit)

注意以下文章沒有指名邊個server 比人話唔好罵我...

有幾點想抱怨一下
1.亂裝插件
唔知點解有d server好似亂裝插件咁
即係有d插件根本唔需要 或者係會用

某月某日我係某server玩...(以下為真實案例)
有某個名為7級管理員的op(下稱7op 呢個op近排好似比人寫上vlan既黑名單)
個時7op係到玩緊disguise插件...變左終界龍
ser主:唔好玩disguise
跟住個7op先唔玩
(ps:後來比我fd令到成個server山左 而家都未開番)

係以上例子 咁裝個插件做咩呢? 如果禁止使用 應該唔裝佢先正確

有少部份人(包括以前既我)都有裝back up
但多數都無咩用 如果有裝safecreeper應該無咩需要(個人認為)
應為裝左有可能會比其他插件令server更慢

講左咁多 我就係到諗 其實你地係咪用懶人包-_-
(因為我寫緊個時問我玩緊個個ser主裝左咩插件又答唔出...)

2.op質素太差

有d op(例上面的7op)管理方法太差 當我扮___亂爆粗打人時op會:

極低質素server:
pvp:完全無視
要op:照比
破壞:爆粗 放番原本個個就算
玩tnt:無視 之後再爆粗

一般情況下只係個server重起緊 所以佢先比(vlan好少)

有一次我係佢受保護區域放火- -
佢"打"唔熄佢(toggledownfall都冇用)
唔知點解決-_-

低質素server:
pvp;講幾句停手就算
(有個op企係到睇住我個fd清曬server d人= = 全server d人除左我同我fd重有個op d人都全死= =
方法:用石劍ko一個有鑽石劍既人 再殺曬其他人 重要有幾個人都鑽石劍呢= = 諗起都覺得勁 ps:佢未死過)
要op:如果用女人skin/其他低質數以上op/名人/youtuber會比(女人skin真係唔係講少 我fd試過= =)
破壞:不能(一般有插件)
玩tnt:不能

一般呢d server既建築物都完成 但只係重生點有建築物 跟住出面一堆木頭屋
有時op會亂殺人...

中質素server:
pvp:我殺左約10個人先去jail我...(10mins/15mins/30mins)
要op:無視 有次試過有 (ps:因為個個低質素op黎@_@)

一般呢d server會有好多建築物 但係衰在佢未完善建築物
例如有商店 但係入面空無一物
有時見到個城係水上面....

有時出口好遠 行勁耐先走到出去
只係server規畫唔係太好

高質素server:
pvp:呢種情況下op會殺左我
要op:無視

只係插件有問題 op有責任管理玩家
好少話會發生d咩問題

極高質素server:
pvp:立即jail
要op:有可能踢

呢種server已經絕跡
自從我係2012年見過就無再見過

3.建築物

有d建築物非常...(你明的)
有一次我去一個server 比木材包圍 出去之後全部都係方塊屋
真係難以吸引人黎玩- -有一我fd話:「_你!d屋咁樣衰架,唔玩呢個server﹗﹗﹗」
講完差的 而家我比d意見(睇唔睇由你)

1.op態度

以前我開server 球球其其(其實唔算係- -)
請左4個有品op番黎
Thomasho foreverking rafaellaw artp
送給thomasho的(我不是gay)

以下為真實案例

以前我成日開server同人玩
個時我記得 一共比人燒左8次屋(全村 約15多間 有d 3層)

個時我同thomasho rafaellaw foreverking立即9火(artp成日人不在)
之後將佢地起番原本個樣

比人燒左8次既屋= = (原本係木材= =)

良好既op應該防止玩家任意殺玩家 偷玩家物品
以前我管理得唔錯 高峰時期成個server full左(20人)

而家我都唔用bukkit 呢個圖都好少開- -

2.自製物品(此部份比較少)

簡單d黎講 令物品有多樣化  令到server玩化更多玩法(咩玩法當然係你自己設計啦)

例子:

有無人知呢個點做?留低你既minecraft名 答中既話入我server送神秘野比你@_@
ps:相入面個個唔係我

用command block做出不同機關
好多人都唔知可以咁做...
以下為例子

3.有耐性

如果沒耐性 急於將未完成既server同人玩
就會出現好多問題
例如紅石機關失靈等

有耐性的話 你應該好似我咁起到呢個(使用時間3小時)

寫住咁多先 要sleep

只想知道相中是誰, 有無原圖,感恩

引用:
原帖由 極死●朽木 於 2013-4-14 20:50 發表
只想知道相中是誰, 有無原圖,感恩
個個我同學黎= =
點解你對佢咁有興趣

個photo --
1.改材質,art
2.插件

引用:
原帖由 ~章魚仔~ 於 2013-4-16 21:51 發表
個photo --
1.改材質,art
2.插件
都錯A_A
我講既係個張地圖 同材質包無關係

is this ?
http://www.minecraftforum.net/topic/661481-map-item-viewer-and-editor/

有野送?

引用:
原帖由 屎人 於 2013-4-14 22:11 發表
個個我同學黎= =
點解你對佢咁有興趣
覺得個樣好好笑- -"

um..

um... artp not here because he change name to solier(me)

=_=ha ha ha ha **不良詞語**ing

And I want to say:is ARTP not artp

WTHell? 屎人做乜打我個名....--Foreverking

引用:
原帖由 tim1705 於 2013-4-19 19:00 發表
is this ?
http://www.minecraftforum.net/topic/661481-map-item-viewer-and-editor/

有野送?
錯 唔係呢個

不過答中真係有野送@@

引用:
原帖由 carmen6099 於 2013-4-25 21:16 發表

WTHell? 屎人做乜打我個名....--Foreverking
無聊諗出黎@_@

引用:
原帖由 tim1705 於 2013-4-29 11:46 發表
http://mc-map.djfun.de/

is this?
雖然呢個得 但係我唔係用呢個

32 123
發新話題