26 12
發新話題

玩文明嬲到我

[Close]

玩文明嬲到我

事關我入左個文明場
一開始紅就話「禁一開始打同核」
開頭都冇乜野 紅同藍結左盟
起起下原來藍係我上面
咁緊係整返座塔先啦(圖1)
升升下座塔 我塔嘅射程範圍係射到藍嘅牆
之後紅就用感嘆號丁我 叫我爆左個塔佢
我唔願意爆 佢就話一開始講好左唔打(圖2,3)
已經到左啟蒙時代 仲叫一開始??
之後仲改埋名叫做「未來戰士」以為我搵唔返佢叫咩名
最後就同藍sm我 a爆曬我d野除左個首都 係到吊我命仲要一直「xd」「55」扮可愛

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

有冇問佢邊間小學 邊個老師教佢 ?

咁既情況係玩緊係好難解決到如果有rp就可以睇你d塔打到佢d野既時間
再判斷係唔係「一開始」
-----------------------------------------
另外
個場主話「一開始禁打人」
講真 你話打到佢d塔(留意係打到塔 唔係人)
所以理論上係可以既

對唔住,我講既一開始唔夠清晰,我應該講明邊個時代先可以開始打,希望你可以原諒我

引用:
原帖由 bennie1208 於 2013-8-21 15:22 發表
對唔住,我講既一開始唔夠清晰,我應該講明邊個時代先可以開始打,希望你可以原諒我
我想了解一下係邊個時代
唔講可能會有人唔服

引用:
我想了解一下係邊個時代
唔講可能會有人唔服
個時我無講,正係講禁一開始打同核

引用:
原帖由 bennie1208 於 2013-8-21 16:16 發表

個時我無講,正係講禁一開始打同核
新手既做法
引用:
原帖由 hun‧ter 於 2013-8-21 14:28 發表
事關我入左個文明場
一開始紅就話「禁一開始打同核」
開頭都冇乜野 紅同藍結左盟
起起下原來藍係我上面
咁緊係整返座塔先啦(圖1)
升升下座塔 我塔嘅射程範圍係射到藍嘅牆
之後紅就用感嘆號丁我 叫我爆左個塔佢
我唔願意爆 佢就話一開始講好左唔打(圖2,3)
已經到左啟蒙時代 仲叫一開始??
之後仲改埋名叫做「未來戰士」以為我搵唔返佢叫咩名
最後就同藍sm我 a爆曬我d野除左個首都 係到吊我命仲要一直「xd」「55」扮可愛
時間唔係指咩時代,係以分鐘計,升首都既速度因人而異

引用:
原帖由 gundumX 於 2013-8-21 17:25 發表
新手既做法

時間唔係指咩時代,係以分鐘計,升首都既速度因人而異
其實所謂既「一開始」唔係可以 以時間黎計

回復 8# 的帖子

點解唔可以?今你想用咩利計?_?手指?
睇我個小說

引用:
原帖由 夏川真凉 於 2013-8-21 20:16 發表
點解唔可以?今你想用咩利計?_?手指?
佢冇具體咁講個時間出黎 你點用到時間去計
「一開始」呢個詞語意思好廣
其實根本計唔到 可能所謂既「一開始」係24小時都得
但係如果有公式係計到「一開始」代表幾耐既話
我就服

引用:
原帖由 古物.帝 於 2013-8-21 20:22 發表

佢冇具體咁講個時間出黎 你點用到時間去計
「一開始」呢個詞語意思好廣
其實根本計唔到 可能所謂既「一開始」係24小時都得
但係如果有公式係計到「一開始」代表幾耐既話
我就服 ...
去到納米時代都係一開始

NO計到~_~首先文明,當你一場挽1個鐘(挽得多會知大約幾時GG,不過例子利唔係正確既時間)
今la,就1分為3(因為我分為~~前~中~後期,所以1分3)
第2:就一個鐘,姐係60分鐘~_~除3
姐係60/3=20/1
姐係挽左20分鐘左右就會到左中期唔係前期
所以唔理你咩時代為一隻game既大約GG既時間除3就可以知道係米前期
我用卡戰做例啊~
一場就挽30分鐘,快既20分都GG
前期就係10分鐘or6分鐘左右
中前就係20分鐘or12分鐘左右
之後就係後期
唔明既話我可以用abc利講
代A為前期,B為中期,C為後期,D為一場大約GG既時間
首先D/3=A,之後X2=B,跟着AX3就=C,A+B+C就=D
唔明再問~我拍片話你知點計都得
睇我個小說

引用:
原帖由 夏川真凉 於 2013-8-22 14:57 發表
NO計到~_~首先文明,當你一場挽1個鐘(挽得多會知大約幾時GG,不過例子利唔係正確既時間)
今la,就1分為3(因為我分為~~前~中~後期,所以1分3)
第2:就一個鐘,姐係60分鐘~_~除3
姐係60/3=20/1
姐係挽左20分鐘左右就會到左中 ...
你~~咁都得
所謂既公式...........
算你啦
但係1個鐘有大既可能gg咩
雖然就有d例外
可是你都係冇講咩係一開始 重點?
就依你既公式去計(差唔多既公式)
假設玩家有4人(個個中手水平,冇咩可能1個鐘gg)
所以剔除1個鐘
假設係玩1v1v1v1
   以下地圖位置(可能會有錯)
---------------------------------------
p1      

p4
               中間

p2                           p3
----------------------------------------
(此地圖用黎計走位時間&探索時間)
---------------------------------------
首先 先計佢地過去既時間(冇真正計過)
p1大約用12秒 p2大約用11秒
p3大約用12秒 p4大約用7秒
-------------------------------------------
大約升到新石器要1分10秒
p1 1:10+0:12=1:22
p2 1:10+0:11=1:21
p3 1:10+0:12=1:22
p4 1:10+0:07=1:17
-------------------------
計探索時間先
先計p1
p4係p1附近所以應該好易搵
用5秒到
搵p2大約1分鐘
但係搵p3應該會比p2易搵
因為係正角落
所以要40秒
等於1:45
----------------------------------
計p2
理論上如果控得好 應該可以連搵p1&p4
所以2個只用1min
p3係正角落 所以都好易搵
同時比p1仲要近佢
所以應該只需36秒
等於1:36
--------------------------------------
計p3
p1因為係角落所以都好易搵
大約需時40秒
但係p3應該會經過中間 用斜線既角度搵
所以搵p4大約係3分之1既機會
所以搵p4既時間大約係2秒 / 39秒
p2呢就可以咁
如果搵p1既時間向p4方向走落去就應該搵到p2
但係如果係由自己既位置橫向搵都搵到
所以個時間應該係35秒 / 32秒
等於1:17 / 1:14 / 1:44 / 1:41
----------------------------------------
p4基本上同p1一樣
不過搵人既時間係比較快
1:43左右
-------------------------------------
(雖然我知我好似計左d唔關事既野咁)
總時間我就唔計住
-------------------------
miss左紅銅先
--------------------
由於p1-p4都知道曬所有人既位置
所以會比較注重兵,防
所以發展速度較慢
6min升到青銅
-----------------------------
跳過幾個時代
睇個位置 可能係p2最慘(比人包住)雖然p4都係
-----------------------------------------------------------
如果一開始唔比打人既話 我就計唔到
如果比
就要睇下p2定p4醒d
如果p2率先同p1 /p3同盟既話p4就會比人包死
好啦 就用p4比人包住 p2同左p3同盟
如果有戰爭 發展速度應該相對較慢
而戰爭發生係p2 p3 p4 姐係p1會發展得最快
用左10min gg左p4
咁既情況下大約係p1最快 p3第二 p2最慢(因為係戰爭發動前 一定有同過p4打先會同人同盟)
係gg p4既10min過多3分鐘 p1就到左城堡時代 過多5分鐘 p3就城堡
過多2分鐘 p2都終於城堡
設p1去到城堡為a p2就b p3就c
我認為係a+b+c/3(前期)再*0.5=一開始

回復 13# 的帖子

米係LO,你都計到,今你一開始做咩話計唔到
睇我個小說

引用:
原帖由 夏川真凉 於 2013-8-22 20:06 發表
米係LO,你都計到,今你一開始做咩話計唔到
用你既公式黎計
--------------------------------
但係都未搞清楚所謂既「一開始」係等於?

26 12
發新話題