發新話題

求打機用list

[Close]
引用:
原帖由 ken041026 於 2014-2-25 23:42 發表
I7有咩u好用同埋i7同ntel Xeon 4 Core 8 Thread E3-1230V3 Haswell 3.3GHz (8M Cache,LGA 1150,22nm) BOX
比邊個好啲…
2.3聽日問佢…4我都打算轉1t別外我有6-7千budget
聽佢講佢打lol fps可以上到500up左右...佢只 ...
現在普通民用都系後者吧, 內建的graphic已經不太重要.

500幾fps正常是可以的, 關了lol中垂直同步的功能就不會自動maximum穩在60fps

btw, 60fps基本上人眼看已經是很流暢, 同埋就算上到500幾fps, lol的maximum fps都只系100fps. 所以開不開也沒差.

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-26 00:05 發表

現在普通民用都系後者吧, 內建的graphic已經不太重要.

500幾fps正常是可以的, 關了lol中垂直同步的功能就不會自動maximum穩在60fps

btw, 60fps基本上人眼看已經是很流暢, 同埋就算上到500幾fps, lol的maximum fps ...
打機用唔係i7較好?但岩岩爬左陣文有啲又話i5好過i7頭就黎爆…

引用:
原帖由 ken041026 於 2014-2-26 00:52 發表
打機用唔係i7較好?但岩岩爬左陣文有啲又話i5好過i7頭就黎爆…
睇你budget la

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-26 02:08 發表

睇你budget la
6-7k
應該用咩

引用:
原帖由 ken041026 於 2014-2-26 07:16 發表
6-7k
應該用咩
咪出左list

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-26 10:41 發表

咪出左list
想用盡個錢
去到6500左右同埋我問左個fd 佢話i7 4770有8核既…

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-26 13:48 發表
http://ark.intel.com/m/products/75122/Intel-Core-i7-4770-Processor-8M-Cache-up-to-3_90-GHz?wapkw=4770#@product/specifications

邊到睇到有8核? 明吹水啦
咁用 i7 i5好定用e3好…
同埋如果用佢條list未有牌子個啲用咩

牌子好

仲有如果想冇聲係咪最好用水冷?

有咩好介紹?出條6-7千既list比我ok? Thz

引用:
原帖由 ken041026 於 2014-2-26 19:08 發表
咁用 i7 i5好定用e3好…
同埋如果用佢條list未有牌子個啲用咩牌子好
仲有如果想冇聲係咪最好用水冷?
有咩好介紹?出條6-7千既list比我ok? Thz
只能講佢個條未算系LIST, 好多野都未出好.

我依條LIST, 如果唔想OVER7000就VGA轉用2GB就得.

BTW 都系個句, 唔識砌機都唔建議用水冷, 更何況水冷唔會系唔嘈.

同埋出面鋪頭一定唔會幫你砌自組水, 一體水都可能會既我諗,不過就算有我都唔建議砌
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-26 19:25 發表

只能講佢個條未算系LIST, 好多野都未出好.

我依條LIST, 如果唔想OVER7000就VGA轉用2GB就得.

BTW 都系個句, 唔識砌機都唔建議用水冷, 更何況水冷唔會系唔嘈.

同埋出面鋪頭一定唔會幫你砌自組水, 一體水都可能會既 ...
好…Series 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD有咩用嫁

引用:
原帖由 ken041026 於 2014-2-26 19:58 發表
好…Series 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD有咩用嫁
SSD系比HDD快的讀寫硬件

引用:
原帖由 KeiRo 於 2014-2-26 20:05 發表

SSD系比HDD快的讀寫硬件
I5夠用?
仲想問點裝可以令到主機靜接緊冇聲
同埋去邊啲鋪有信心唔會湯

效能黎講GTX770 2GB (265bit)同你條list果張760差幾多?

引用:
原帖由 ken041026 於 2014-2-26 22:06 發表
I5夠用?
仲想問點裝可以令到主機靜接緊冇聲
同埋去邊啲鋪有信心唔會湯
1)以你的需要同BUDGET, i5系夠用

2)睇你對靜既定義, 首先要無聲就一定冇可能

你鍾意可以改風扇, 改到你覺得最靜為止, 但睇你都唔識改嫁啦,

所以我會建議用GELID WING 12, 相對其他同效能系貴左啲, 但以我個人用過的風扇系最靜

利申 : 個人自組水的改版風扇都系以WING 12為藍圖

BTW, 你系要去到最靜, 可以用埋靜音機箱, 唔系100%靜音, 都夠你靜好多, 但同時散熱都會差好多.
引用:
原帖由 -Hei 於 2014-2-26 22:33 發表
效能黎講GTX770 2GB (265bit)同你條list果張760差幾多?
如果770 2GB同我LIST既760 4GB比, 應該差40-50%左右

咁R9 280X同GTX770邊張好啲
呢2張價錢差唔多..

發新話題