發新話題

WE入門求救

[Close]
引用:
原帖由 Ysera 於 2014-3-11 20:24 發表

不過可惜我拍呢條片既時候未睇hke
RnGHLSYDdqI
當我識既時候 已經無再遇過人玩bug圖
放埋亂世片啦
--------
其實你點拍片的
我用威力
但係完全摸索唔到點用

引用:
原帖由 Ysera 於 2014-3-11 20:24 發表

不過可惜我拍呢條片既時候未睇hke
RnGHLSYDdqI
當我識既時候 已經無再遇過人玩bug圖
你既身份已經完完全全咁暴露左出黎

引用:
原帖由 古物.帝 於 2014-3-11 20:27 發表

放埋亂世片啦
--------
其實你點拍片的
我用威力
但係完全摸索唔到點用
威力sony MM都用過

引用:
原帖由 Ysera 於 2014-3-11 20:28 發表

威力sony MM都用過
唔識用威力
之前用過其他
但係個畫質勁差

引用:
原帖由 x00900 於 2014-3-11 20:26 發表
實在太可惜 仲唔快d去綜合區發貼 話如果撞到人玩 bug 就講邊個

再叫佢同你挑機  :]
最好就搶完bug分埋bug比原本搶到bug果個
等佢仲傻下傻下以為得自己有bug

引用:
原帖由 Ysera 於 2014-3-11 20:30 發表

最好就搶完bug分埋bug比原本搶到bug果個
等佢仲傻下傻下以為得自己有bug
we區帖子突破50帖
--------
第51

如果觸發玩家唔係 = 玩者1 之後(點解玩家1之後會係player0)

其實呢...  "之後"其實係指之後會傳回false

就回歸為 "false"(將個function設為false?)

應該話係當判斷呢個
function果陣 會輸出數值 "false"

(判斷式完結)(以上就係gui既條件?)

佢判斷左如果
觸發玩家唔係 = 玩者1 就回歸false 數值

但是沒有回歸觸發玩家係 = 玩者1的數值

所以係endif之後 會加入 回歸true

彈 "你好 玩者1" 呢句字串出來(乜jass可以用中文既咩)

係jass入面 " " 入面既野 係代表字串 所以可以有中文

開啟該觸發(咁上面果個觸發咪冇啟動lo)

的確 經過function Trig_Melee_Initialization_Actions takes nothing returns nothing同埋
              function Trig_Melee_Initialization_Conditions takes nothing returns boolean
果陣 呢個觸發係唔會執行

(我應該講係觸發器好d)

set gg_trg_Melee_Initialization = CreateTrigger(  ).
將觸發器gg_trg_Melee_Initialization設定為開啟

call TriggerAddCondition( gg_trg_Melee_Initialization, Condition( function Trig_Melee_Initialization_Conditions ) )
增加判斷條件 使用觸發器gg_trg_Melee_Initialization 該條件是 function Trig_Melee_Initialization_Conditions

call TriggerAddAction( gg_trg_Melee_Initialization, function Trig_Melee_Initialization_Actions )
增加行動 使用觸發器gg_trg_Melee_Initialization 該行動是Trig_Melee_Initialization_Actions

Trig_Melee_Initialization_Actions 係上面 話咩 彈"你好 玩者1" 果到就係了

如果你問我 點解要將行動同條件放係觸發器上面

咁係因為 war3係順住觸發咁load  如果觸發器放左係行動同條件上面既話

就會call TriggerAddAction( gg_trg_Melee_Initialization, function Trig_Melee_Initialization_Actions )

function Trig_Melee_Initialization_Actions係而家呢個時候 係仲未存在 結果會做成error 退出遊戲

唔信你可以自己試一次 係we到 將d野換做jess 之後將觸發器 放上上面
http://www.tsdm.me/forum.php
天使動漫論壇 各種資源應有盡有 owo

觸發器果d唔係udg既咩 點解會用左gg

udg係變數-.-

gg係觸發器

雖然只係we防止你作左一個同原本變數名稱一樣既變數 / 觸發器

(原本有既變數名稱 如  main returns function 甚至係TriggerAddAction)

所以如果你想簡化 係可以 del左個 gg 同埋 udg佢

Ysera係咪識寫jass :[...

引用:
原帖由 x00900 於 2014-3-11 20:54 發表
Ysera係咪識寫jass :[...
識睇識改唔識寫
無諗住學了 反正war3都無人玩

努力睇緊自學手冊
可惜數學太差
心算錯左幾條
---------------------
即時出現左d問題
就係唔識串d字
係e個時候用英文既we好似好d

引用:
原帖由 古物.帝 於 2014-3-11 21:01 發表
努力睇緊自學手冊
可惜數學太差
心算錯左幾條
---------------------
即時出現左d問題
就係唔識串d字
係e個時候用英文既we好似好d
用英文咪當學英文囉
我英文都好差..

玩唔玩前幾日果隻cs?

我自己係到玩緊VB,VB好簡單
櫻花很美 卻不是我所能觸及

引用:
原帖由 Ysera 於 2014-3-11 21:05 發表

用英文咪當學英文囉
我英文都好差..

玩唔玩前幾日果隻cs?
問題係我完全睇唔明
我要用觸發器轉做JASS先知邊個=邊個
唔通玩JASS都要串字?
之後我轉左個JASS出黎果陣
都唔明點解個動作既位置比個條件前

發新話題