發新話題

如何(有新問題)

[Close]
引用:
原帖由 x00900 於 2014-5-18 10:28 發表
頂=.= 用gui整好煩 可唔可以比我用jass
你用JASS緊係最好
因為COPY會好方便
+
你三連回

3連回姐 是鬼但啦

我天日或者後日先幫你搞到
http://www.tsdm.me/forum.php
天使動漫論壇 各種資源應有盡有 owo

引用:
原帖由 x00900 於 2014-5-18 21:44 發表
3連回姐 是鬼但啦

我天日或者後日先幫你搞到
車...............................

要支援多人既話要用布林陣列
假設一開頭可以買a裝而不能買b裝
設真值為false
如果false就買a裝 otherwise買b裝
事件可以用出售單位來模擬

引用:
原帖由 Frayja 於 2014-5-19 10:07 發表
要支援多人既話要用布林陣列
假設一開頭可以買a裝而不能買b裝
設真值為false
如果false就買a裝 otherwise買b裝
事件可以用出售單位來模擬
我試過用布林
但係都係唔得
可能係冇設大小

///////////////////////sell item///////////////////////

function sell_point takes nothing returns nothing
    set sell_point = CreateTrigger()
    call TriggerRegisterAnyUnitEventBJ( sell_point, EVENT_PLAYER_UNIT_SELL_ITEM ) //任意單位出售物品
    call TriggerAddAction(sell_point, function sell_point2)
endfunction

function sell_point2 takes nothing returns nothing
    if ((GetItemTypeId(GetSoldItem()) == 'I000')) then //物品A被出售
        set point = false //全域變量point變成false
    else
    endif
endfunction

///////////////////////buy item///////////////////////

function buy_point takes nothing returns nothing
    set buy_point = CreateTrigger()
    call TriggerRegisterUnitEvent( buy_point, gg_unit_h000_0000, EVENT_UNIT_SELL ) //自定義商店0000出售單位
    call TriggerAddAction(buy_point, function buy_point2)
endfunction

function buy_point2 takes nothing returns nothing
    if ((IsUnitType(GetBuyingUnit(), UNIT_TYPE_HERO) == true)) then //購買者是英雄
        if ((point == false)) then //全域變量是false 即是沒人買過物品
            call UnitAddItemByIdSwapped( 'I000', GetBuyingUnit() ) //建立物品A給購買者
            set point = true //全域變量設為true
        else
            call UnitAddItemByIdSwapped( 'I001', GetBuyingUnit() ) //建立物品B給購買者
        endif
    else
    endif
endfunction

因為再看一次你的意思是物品A只能有一個  其餘買的都是物品B
所以布林值不設為陣列

因為不知道你的商店是怎麼運作
所以條件上沒加上商店出售的是什麼單位

引用:
原帖由 Frayja 於 2014-5-19 13:00 發表
因為不知道你的商店是怎麼運作
所以條件上沒加上商店出售的是什麼單位
條件應該插係邊
=============
同埋
我要有10個玩家的
如果玩家1買左1次 個integer[0]就+1
玩家2買左就integer[1]+1
因為我要分開
==========
玩家1買左之後玩家2都可以買的
不過就係加既integer唔同咁解

條件在最外圍加個if loop就行
你的意思是每個人買的時候  第一次就是物品a  然後買的時候都是物品b?

then 唔明個int有咩用

引用:
原帖由 Frayja 於 2014-5-19 13:07 發表
條件在最外圍加個if loop就行
你的意思是每個人買的時候  第一次就是物品a  然後買的時候都是物品b?
同樣係a
a係令integer[玩家索引]+1
b係令integer[玩家索引]-1
玩家1買左a
玩家2一樣可以買a
如此類推
========
順帶一提
如果個integer[玩家索引]>=0就唔可以買b
就係咁啦

引用:
原帖由 Frayja 於 2014-5-19 13:08 發表
then 唔明個int有咩用
個int好有用的
------------
當然唔係用黎判斷d乜
係我諗出黎既idea
如果冇左既話
我不索性唔整

你既idea係 當int係0先可以買b
唔係0就只可以買a?

引用:
原帖由 Frayja 於 2014-5-19 14:05 發表
你既idea係 當int係0先可以買b
唔係0就只可以買a?
簡單d咁講
買a就好似買野咁
買b就好似賣野咁
用錢買左a
之後買左b之後會比番錢

補充
唔止a b呢2件裝的
仲有a1 b1 a2 b2 a3 b3 a4 b4....既裝
買左a就唔可以買b
買左a1就唔可以買b1
買左a2就唔可以買b2
買左a3就唔可以買b3
買左a4就唔可以買b4
但係
買左a仲可以買a1 a2 a3 a4
買左a1 a2 a3 a4都係咁
所以咁樣用布林應該有d難

發新話題