20 12
發新話題

信長之野望 HK版 意見集中區

[Close]

信長之野望 HK版 意見集中區

請有意見的在此提出, 方便作者跟顧問集中看.

請盡量具體及加上修改原因.

PS: 如果想私下表達, 可PM 作者, 不要再PM我了

生於斯 玩於斯
香港信長冠軍級隊伍盡在VLAN

個人看法.

多年來都有呢幾隻英雄
以前都未見過人投訴.
定係今時今日的果心同寧寧玩家更強了?

不過團隊的確在想要將寧寧NERF一下
生於斯 玩於斯

我想信服部仍有他的受歡迎程度
至於本多應該自

F12版開始已經開始被冷落,
也應該是7年前的事

看不懂什麼叫 "沒人投訴因為出呢幾隻英不會嬴"

我相信每一隻英雄都需要特定的技術先可以玩得好
只是某些英天生就比較強一點
例如小弟就不解為何直江一招技就可以秒殺人
或是變身英好像只有稻姬能打得痛
以上原因很簡單, 都是配套問題,
令部份英雄可以更穩定

作者群之中有人經常想拿直江義龍武田等英雄NERF, 何不反過來想, 把不受歡迎的英雄強起來?
或在配套上令某些英雄都變得有作用起來.
例如毒泉和黑風的出現令到很多英雄都強起來了.

我相信一個平衡既遊戲係沒有一家獨大, 是可以互相克制, 除了考技術之外還需考玩家的團隊合作還有對遊戲的認識.
以我所知F13.2B 好像是 信8盃和信9盃的比賽地圖
有幸我們小組的成員都有2次比賽的4強成員在內.
相信他們能提供一個作為玩家能接受的改動.

如果有得計算勝率我也想知道拎寧寧果心的勝率是否高於60%
如有此數據提供就好了

重點在樓上也說了, 的確, 團隊都認為寧寧或有被NERF的需要.

多謝你的意見,

生於斯 玩於斯

回復 15# 的帖子

其實我希望會加返, 不過在下CP另一位置.
目前團隊還在商量.
生於斯 玩於斯

如果咁改 玩主力企線既會更爽 更無腦
生於斯 玩於斯

做返張 信長/三國版 FOOTMEN
生於斯 玩於斯

引用:
原帖由 henrychw 於 2018-11-25 17:01 發表
建議修改德川家康大技。

宜家大技定位糊模,增加回血同增加移速其實唔太夾。大技使用時間大概有兩個,一個係會戰,一係個帶兵推塔。增加回血最明顯嘅作用就係帶兵推塔,但推塔時其實又唔需要加移速;增加移速係會戰比較有用,但 ...
終於有人跟我想法一樣  - BUFF德川

感覺,

打路容易被壓,

CP慢, 就算出吹, 隊友沒暈技都係難開場
會戰: 追又不算很好追, 回血又不是特別快, 帶總攻兵都是被法傷一波清兵, 根本隻英本身豆

我本來有的想法:
W技: 施展目標周邊400距敵人都會受到70%的傷害,
如果是同盟則會補血. (如此一來又可以似現在的改版路線, 一招技能可以有2種用處, 亦可洗兵)

大技參考: S版 德川大技係會加埋自身攻同抗性 (但本人認為套用在HK版會太屈,視數值而定 )

生於斯 玩於斯

引用:
原帖由 單哂3條路 於 2018-11-27 02:24 發表
岩先玩過一場
唔知係WAR3問題定係點
行路唔識行最短距離
又扭下扭下咁
咁樣真係只可以站摏打

同埋雙電洗兵極度無腦
鼓勵玩家自閉 0交流
好似玩D卡GAME咁 儲齊D卡OTK
當然 如果你要我俾建議 共同CD就直接砍死雙電
...
原來的12.1 F版 第一版就開始雙電.
當時設定是為了讓遊戲易玩一點.
因為有些主力被壓塔前的確難尾刀又難還拖

原來的11.2B
則沒有雙電這回事

的確, 我都曾想將電刀的CD 加長 但作為補償可以增加少少傷害.
生於斯 玩於斯

呢樣野大家好似傾左好耐 仲未有結論
地圖組內都沒人敢拍心口係好事

係1個好大既改動

本人還停留在慢慢優化為主
生於斯 玩於斯

引用:
原帖由 忘掉了 於 2018-11-28 22:27 發表
明白。
但我想問 地圖組內 覺得加cp係 唔好既人員
佢地既考慮點係咩?

同埋如果加cp 製作時間會唔會好長?

利申:我好感謝你地既付出,純粹想提供意見,交流下,無惡意。 ...
利申, 我係感謝而家既玩家會係讚多過罵. (可能信長接近沒落, 仲有玩既人比較會珍惜)
但最尾果D客套說話係可以慳返. 有意見就講係應該, 作者會衡量.

我係支持加CP, 畢竟我有玩過新版 (FN) 同 S版. 覺得上下路英雄好易成日因唔夠兵食要兵CP搞到同隊友嘈交係一件大事, 特別係下路英雄 (聯合軍只有2隻龜同熊, 織田軍只有3隻狼, 仲要上高位好易被人埋伏)
加上地圖資源一直缺乏, 導致很多慢肥主力都比較難生存,

至於地圖組一直沒達成共識原因我不是100%清楚, 我最後記得的主要原因有2
1) 難找地點, 怕會只有一方得益
2) 好像地圖組想在CP上加少少功能, 想完善好才一次過推出

(A)例如S版某些大CP係有技能, 殺掉後可以短時間得到該技能 ; 或像LOL加BUFF
(B) 到底CP要不要改佢地既敏感度(易不易拉), 最擔心有時拎火甲既主力行一圈就食哂, 或毛利一招2技就可以殺哂, 呢一點都係考量之一, 或有時D好進取既輔手會先用馬拉CP再比自己食.

至於現在,
都好像很久沒討論過此事
生於斯 玩於斯

引用:
原帖由 忘掉了 於 2018-11-29 11:38 發表

都係同返個有理智既人討論好D,
你提到無共識原因有二:
1) 難找地點, 怕會只有一方得益
2) 好像地圖組想在CP上加少少功能, 想完善好才一次過推出

針對第一點,我認為買忍果到係比較好既選擇 ,不論上下軍,買忍果到係相 ...
剛剛下班, 請容許我短回, 回到家後再詳談.

關於加"龍" , 我們有想過跟你想法一樣的 "下忍位" 重生, (更有人開玩笑說要重生一隻火滾忍者), 只是還在商討, 另一地點是強王會重生.. 有點像以前的佔領比X山功能一樣, 但改成了打王

關於CP, 早期HK版是有加過幾隻在織田方, 後來又覺得太偏坦, 所以要再想想, 所以後來才有了 "讓英雄拿到CP技能"的想法, 例如 聯合上上C的破甲 / 織田軍上CP的法術書回血 / 3狼的加攻 ETC... 有D係想抄LOL (但其實係S版), S版的熊有A暈 (酒井3技), 以前打團很多時都因為那招而改變了CP抓殺的風向... 再一次, 很多東西還在商討, 因不想改太快所以HOLD住了想法.

關於主力天下, 其實目前所有的改動都在藍圖之中, 因為如果大家有玩開 11.2B或現在台灣人仍在玩的12.1. 以前的信長都是傾向 主力肥到後期可以威威, 但爾在F版加入了有趣而大家都受落的 毒泉和黑風. 在 ALS 和我剛合作時已有共識要先讓主力強起來, 因為13.2B 可以玩的主力有限, 就算肥起都係被控場 黑風玩死. 而AOBA加入時也認為可以在短時間先讓主力強起來再因應情形作平衡. 例如有金剛杖及三日月.. 只是CP值還是很低而不受歡迎...

AOBA 最近都有提及想信長回到以前輔手輔路是需要主力幫忙輸出打架, 而不是純殺人英的個人秀. 可以逼使大家早點打會戰. 但在最新版都能看見我地已將街場被投訴的吸血刀 同 血甲稍作NERF.
, "主力天下" 只是短期性質, 如果你有注意街場 5隻主力如果沒輔手控場都係被屠殺.

平衡遊戲其實是很簡單的工作, 數值隨便改改, 廢英都可以變強英. 只是看作者願不願意.
例如我當年跟爾斷交時最後一句, 我問了他除了稻姬同花女之外仲有咩英係可以後期A得痛武田.
相信HK版的 %刀作用已達到多年來F版做不到的.

我們要談的, 正是閣下在問的.
長遠來說信長點樣先可以創新又好玩又跟到時代.
例如一場LOL時間是25~35分左右, 吃雞也是差不多
如何可以令一場信長速度更快以配合?

一定要想想加龍及加CP是否有效
但我也提過多次
當年英雄傳. 我和NL大大提高 獎金, 結果令到輔手都可以輕易出黑風去守大本,
到底加資源是否足夠?
要否在兵種上都作修改?

剩下的就交給地圖組, 及各位玩家的寶貴意見

生於斯 玩於斯

簡單回應 時間問題

由於武士服和神甲的加成, 及攻裝變容易上裝了

現在中後期只要一場好的會戰已足夠直爆大本

只要判斷好形勢 指揮正確便行

或令人覺得不公平的就是本多直爆吧...
生於斯 玩於斯

引用:
原帖由 s09151002 於 2019-1-12 04:49 發表
強烈建議每人只可-rej一次
成日有on_/小學_做埋晒d幼稚野
又要唔肯投 係到玩場
浪費時間
深受其害
生於斯 玩於斯

引用:
原帖由 我來自台灣 於 2019-1-23 10:54 發表
改成單純+傷害比較實用
不然有雨鐵砲的角色  出法球刀根本爛爆了
一堆刀不能出,  就算真的出了  技能還要浪費4點不能點

動雲發動機率建議上修至10%  or  12%      原先7%太低     角色滾學球能力很低

長毛象捲   ...
雨鐵炮 此改動也是參考S信或 FN吧?
我其實同意此改動 , 感覺孫市 成政都不太夠力作為大炮

希望地圖組能考慮
生於斯 玩於斯

引用:
原帖由 我來自台灣 於 2019-1-31 17:20 發表
10位玩家中    ( 最快達成) 吃兵100隻的 +400元   吃兵200隻+400元     (讓大家有競爭的概念不然都不吃兵)
擊殺   (對方) 場上最後一位玩家   造成  對方全部死亡者     +500元
破壞對方糧倉   可以使對方所獲得的金 ...
這個在幾年前的港版有實驗過
感覺經濟差太快
特別是以前聯合軍相對比較多CP

的確在HK版CP已平衡的情況下再作討論
生於斯 玩於斯

20 12
發新話題