22 12
發新話題

vLan官方地圖:信長之野望 HK141D2

[Close]

vLan官方地圖:信長之野望 HK141D2

還請大家支持HK版信長之野望~
如果想發表意見/回報地圖BUG,請到信長之野望HK版區相關POST發表,多謝~

F14.1D2 緊急修正
1. 嘗試修正足利義輝會有機會無故不能控制的問題 (如14.1D2再有此問題請回報)
2. 修正玩家中離後沒有分享武將給同盟的問題

因為加入了新英雄,可能過多幾日會再出一個新版本做平衡相關的調整

-------------------------我是一條分隔線^_^-------------------------

今次先講少少廢話-3-

HK版由7月17日(14.1B)推出到E+已經大半個月,我好高興見到有人會轉玩呢張地圖
對於前2版GE地圖都有BUG,而且立花宗茂都被大家認為太OP,係到我就先講一句SORRY
(????: 實在唔夠人可以實戰實測地圖多次先推出 - 但係我有留意大家講有咩BUG,係下版就會改GA啦~~)
(????: 其實唔排除今次NERF立花  NERF完都係屈機~~)
雖然我未必做到張地圖完美冇BUG又平衡超平衡,但係我會盡我所能去整好HK版地圖
希望大家都能夠繼續支持HK版信長之野望 (多D發表意見幫下我啦~~)

另外,遲D會係HK版區整合以下ge野 (有時間GE話)
1. F13.2B到最新HK版 GE更新內容
2. 全部英雄模組路徑 (FOR想換自己模組的人)

-------------------------我是一條分隔線^_^-------------------------

信長之野望 F14.1D  改動內容
(對比版本: 信長之野望 F14.1C)

BUG修正

武將相關
1. 山縣昌景
修正赤備猛攻(T)於武將死亡後效果不會結束的問題
2. 酒井忠次
修正忠之極意(T)在復活發動的瞬間(就只有0.01秒時間)會被有暈眩效果的技能引發復活後自身無限暈眩的問題
3. 齋藤道三
修正妖術‧漩渦(W)會令魔免單位會有特效出現的問題
4. 仙石秀久
修正氣旋斬(T)可將目標牽引出地圖邊界的問題

物品相關
1. 鐵碎牙‧妖刀
修正魔免單位會有特效出現的問題
2. 神隱
修正在神隱結界即將完結時使用動畫技能,會引至使用技能的武將 (包括: 柳生宗嚴,明智秀滿,上泉信綱,大友宗麟)可以無限時隱身的問題

遊戲設定相關
1. 物品合成漏洞
修正可以錯誤合成14.0版本物品的漏洞 (即鬼哭‧童子切 及 蝕‧缺)
2. 錯誤文字提示
修正擊破織田軍下路騎兵營時, 顯示騎兵營道路位置錯誤的問題
3. 野怪復活
修正小強盜不會復活的問題,現在小強盜會在160秒後於初始地點復活

改動

武將相關
1. 立花宗茂
西國無雙(T)
對敵人法術傷害: 100/140 > 90/120
不足法力的額外傷害: 0.5 > 0.35
2. 瑞龍院日秀
偽情報 (T)
目標返回大本營後, 如果未完成持續時間, 都會立即識破偽情報 (不會再站在大本營不動直至持續完結)
3. 茶茶
放血之術 (T)
施展後,獲得指定目標的視野由150提升至300
4. 阿松
基礎智慧點數 +6
5. 森蘭丸
瞬步 (E)
使用另一個基底重制,瞬移效果同以前一樣
不會再在施法後武將會瞬閃遠處一下
現在不需要先探索地點才能施展,但不能夠回避指定目標性法術

物品相關
1. 池田鬼神丸國重‧銘刀
現在毒之瀑布buff效果能夠被以下技能消去 - 竹中半兵衛 - 淨化冰雪 (T)
2. 南蠻胴
強化南蠻胴召喚出來的南蠻象
基礎攻擊力 105 > 175
基礎攻擊速度 2.00 > 1.35
裝甲: 14 > 15
生命值: 2200
承受部隊傷害上限為每次25點
另外, 等待時間 110 > 100秒  (維持與野獸之卷共用等待時間)
3. 洞察寶石
售價由1450降低至1200 (合成十字槍/真知短甲的合成價格會下降)

遊戲設定相關
1. 野怪設定
於下方CP區近織田軍方向增加4隻小強盜 (於3狼位置下方的小通道)

新增事物

武將相關
1. 新增信貳/S版英雄 (向2個版本致敬)
新增信貳英雄 – 足利義輝
新增S版英雄 – 石田三成
原有的石田三成改名為細川忠興

地圖改動

1. 打字後介面顯示
現時輸入文字發出後, 會顯示該玩家的武將名字
(於玩家選擇英雄後生效)
2. 模組調整
調整武田信玄的模組縮放值1.3 > 1.45
3. 出兵提示
現在發動及取消總攻擊/背水一戰時, 文字提示變為橙色

額外回應問題時間~~~
有人問:
宇佐美定滿不會引爆地雷是否BUG?
解答:
並非BUG
因為武將有飄浮特性,所以不會引爆地雷,而且這個設定由11.2B開始已經如此。
飄浮特性武將包括:
宇佐美定滿,果心居士,阿國
因為開放-AP而引起這個問題,HK版暫時不會改變這個設定

有人再問:
立花道雪(W)/百地三太夫(W)技能開左之後顯示只係第1級是否BUG?
解答:
係BUG,但只係文字說明上GE BUG,不影響正常效果
呢樣野係因為地圖經過加密優化後出現的問題
但係唔影響技能實際效果 (e.g. 百地1技4LV 2.5秒CD,入地後話1LV CD要4秒,但係實際上CD係2.5秒,回血回魔都係4LV效果
– 已實測)
開關變身類技能說明BUG我要D時間研究下點解決,暫時未修正

新增武將介紹 - 足利義輝

簡介
日本窒町幕府的第十三代征夷大將軍,本名足利義藤。長期受到權臣三好長慶的控制,一心想要恢復幕府權威。於是他開始進行政治活動,積極調停各大名之間的相互衝突以展現權威,並且邀請織田信長與上杉謙信赴京都,但導致了松永久秀與三好三人眾的不滿。1565年松永久秀偕三好長慶之子三好義繼與三好三人眾等攻入將軍所在的禦所二條城,雖然足利義輝有著名劍客上泉信綱與塚原卜傳等人傳授劍術且有劍豪將軍的名號,但因事發突然而寡不敵眾,而被松永久秀等人殺害。

能力值
基礎攻擊: 55(+39)
力量: 23+2.00
靈活: 39+2.85
智慧: 21+2.10

技能組
新當流.一之太刀 (W)  [MP: 90/110/130/150]
對近接目標施展秘技一之太刀,造成[90/180/270/360]點傷害並暈眩 [0.6/0.9/1.2/1.5]秒。在施展後的4秒內,目標會降低[6/9/12/15]點裝甲。
等待時間15秒

新陰流.雙嵐連刃 (E)  [MP: 130/160/190/220]
指定700範圍內的指定目標施展秘技雙嵐連刃,瞬間衝到目標身旁進行一次斬擊造成[100/150/200/250]點傷害,然後進行連續斬擊,能在攻擊時造成[1.3/1.6/1.9/2.2]倍的必中暴擊,持續3秒。
等待時間24秒

刀之財寶.百劍雨 (R)  [MP: 120/140/160/180]
打開連接刀之財寶的通道,再將寶庫中收納的無數寶刀射出。每秒射出6把寶刀,每把造成碰觸到的敵人[55/90/125/160]點傷害。持續5秒。
等待時間22秒

無限劍刃.萬劍結界 (T)  [MP: 200/250]
將無數的劍佈滿1000範圍的地上,形成萬劍結界。每秒將會有40把劍從結界邊緣的八個方向射向中心,每把劍造成碰觸到的敵人[95/125]點傷害。足利義輝於結界中能提昇85%攻擊力。需要1.5秒施法動作,施法時為無敵狀態。萬劍結界持續15秒。
等候時間135秒
**特效與信貳不相同**

-------------------------我是一條分隔線^_^ -------------------------

新增武將介紹 - 石田三成

簡介
石田三成是秀吉一手提拔起來的親信而展露頭角,在內政和軍需方面發揮了卓越的領導才能,但是卻由于其不擅長軍事指揮而被同為豐臣系的武將所輕視。三成曾經成功地勸降了薩摩島津家及山崎合戰中的活躍表現被封為城主,三成一直到死後在其居城未發現一點私人財物,以清廉和忠誠垂于青史。

能力值
基礎攻擊: 33 (+32)
力量: 21 +1.90
靈活: 26 +1.80
智慧: 32 +3.20

技能組
罠設定 (D) [MP: 60/90/120/150/180]
設置一顆隱形的地雷,可造成範圍300內的敵人[100/150/200/250/300]點法術傷害,並暈眩[0.1/0.5/1/1.5/2]秒。地雷會在武將接近,或手動開啟時會引爆
地雷可持續最多200秒
等候時間20秒
**注意: 此技能同原本S版有分別**

激光 (W) [MP: 100/120/140/160]
對著面向的方向揮閃出一道激光,對一直線上1200距離內的敵人造成[100/200/300/400]點傷害。
等待時間6秒

火藥改良 (E) [MP: 0]
增加自身的智慧點數[5/10/15/20]點,並強化罠設置的威力及暈眩時間,以及可使罠爆破時同時扣減對方武將[80/110/140/170]點法力。
**不同S版,火藥改良(E)為被動技能,直接強化罠設定(D)**
**將S版原本(E)及(R)被動強化地雷的效果集中到一招技能上**

噬魔 (R) [MP: 120/140/160/180]
對指定目標造成[150/250/350/450]傷害,並且令目標失去[100/180/260/340]點法力及暈眩[1]秒。
等待時間18秒

大一大万大吉 (T) [MP: 0]
立即回復自身[300/400]點法力。在開啟後的4秒內可以無限制地使用激光,持續期間激光的法術傷害增加[0/100]點。
等待時間110秒

做咩DEL左頭先打果D改動左既野=.=   我仲睇緊就無左=.= 我已經系05試玩緊仲想睇清楚D有D咩改動 F5完吾見哂.....

回復 3# 的帖子

因為用表格SHOW出黎有D問題,要C&P番過曬 E+冇野了-3-

引用:
原帖由 AoBa. 於 2018-8-9 00:26 發表
因為用表格SHOW出黎有D問題,要C&番過曬E+冇野了-3-
THX

第一場岩岩玩 完 可惜有人走場

我自己就用3成第一場 但無人用義輝
我仲以為將S版直接搬入黎 地雷招技原來改左無得轉模式
BTW 支持繼續新版

附件

回復 5# 的帖子

沒有S版原圖,我都係盡量還原番出黎GA炸-3-
(當然招天生技唔係抄曬S版,係改左D-3- 可能下版會再TUNE下石田三成)

引用:
原帖由 AoBa. 於 2018-8-9 10:42 發表
沒有S版原圖,我都係盡量還原番出黎GA炸-3-
(當然招天生技唔係抄曬S版,係改左D-3- 可能下版會再TUNE下石田三成)
辛苦了

今朝早上4點玩左場1D2
今場有人出義輝 但暫時吾多見有咩BUG

有幸做到1C版到1D2 所有第一場街場既試驗者

同場中有人覺得三成太屈機 (我自己都有D覺> 天生技識用加埋3技空裝都暈到2-3秒 加支吹就4秒起跳)

義輝要再要D時間睇下 但睇落D技都系有D OP成份 (暈技+扣甲 - 對英雄瞬間輸出 <好似魔水緊都可以用?不過第一下技能傷害無傷?> - 信玄/平手2技但吾洗持續起手<<<呢點已經睇落有D OP  <可令到隻英食兵壓力大大減低>)

大技識用情況下 吊地>3技>大技>1技>2技>ANY ONE 暈裝 > 相信可以輕易秒到大部份人(甚至吾洗用3技)

如果3技 不用持續起手 是否改做法傷好一點? (雖然傷害不及信玄平手 但吾洗持續實在...... 同埋仲多2秒)

以上意見純屬小弟個人見解

BTW 同樣繼續支持新圖
制圖組加油

附件

吊地>3技>大技>1技   應該就唔會連到ge

引用:
原帖由 LKW_823 於 2018-8-9 00:17 發表
做咩DEL左頭先打果D改動左既野=.=   我仲睇緊就無左=.= 我已經系05試玩緊仲想睇清楚D有D咩改動 F5完吾見哂.....
本來開會有人仲提出想去除招地雷
(怕會好似百地咁煩)

但石田三成特色之一係佢招地雷,
陰敵人行到去暈再殺
或逃跑用亦可以拼反殺.

單純用黎接技殺人我就覺得無意思了
基本上你主動吹 +大 + WWWWWWWW 已經夠哂力
再型D可以鬼丸吉起幾件會仲癲過直江

我都期待可以係街場見到各種COMBO
例如牛牛 毛利 山王 等大範圍英雄配合石田三成
生於斯 玩於斯
香港信長冠軍級隊伍盡在VLAN

又係我,發現疑似bug

同場兩隻百地,但不同隊
算唔算bug?

附件

2018-8-11 01:48, 下載次數: 88

回復 10# 的帖子

感謝回報bug
但暫時未得閒修正住 最快要星期日之後先得
但有d英雄技能並唔能夠支援多過一個玩家同時施法, 有機會引致卡死/技能無效等問題 (咁你好彩GE係百地技組支援多重施法)

Ps: 此問題必定是1自選+1隨機英雄引發
如果撞英,建議大家都係re會好d 或者玩AR模式/盡量唔好隨機英雄

足利呢D 痴線英, 幾時方便改勁少少?

回復 12# 的帖子

歡迎你發表實用的意見
將你想改GE武將技能/數值等都打出黎比我參考
如果冇提出實際數值 同E+現有數值去做對比 實在唔知點樣改勁D
請算我呢個作者實在太無能-3-

引用:
原帖由 AoBa. 於 2018-8-11 11:57 發表
歡迎你發表實用的意見
將你想改GE武將技能/數值等都打出黎比我參考
如果冇提出實際數值 同E+現有數值去做對比 實在唔知點樣改勁D
請算我呢個作者實在太無能-3- ...
改九鬼
3技同大技係2技範圍內會勁啲
觸發用pickunit add技能比九鬼

哂左幾日優化下張11.2b,優化完入game都係咁慢
係咪可以換模組,換我隻上杉入去

回報BUG

雙方打左-AP 唔可以選對軍英 第一個BUG 第二個 同場同軍兩隻立花宗 唔知咩原因
VLAN唔知幾時開始唔係人人都可以係討論區留言 問左幾次都未有回應 所以係到回

附件

YOYO.w3g (172.19 KB)

2018-8-11 22:04, 下載次數: 63

22 12
發新話題