發新話題

vLan官方地圖:信長之野望 HK141F

[Close]

vLan官方地圖:信長之野望 HK141F

如果此版本沒有任何重大的BUG,將會係14.1系列的最終版本
下一次(如果14.1F無任何重大BUG的話)更新將會迎來15.0系列
PS: 將會係大改版 -3-

信長之野望 F14.1F 改動內容
(對比版本: 信長之野望 F14.1E)

改動內容

(1) 上杉謙信
修正神斬(R)可以指定非部隊單位,並引發武將異常位移的問題

(2) 服部半藏
修正忍法密傳‧隱斬(T)可以傷害軍布的問題

(3) 足利義輝
應ALS要求追加”劍插在地上”的特效

(4) 遊戲模式異常
修正全中模式能夠單方面由紅色或橙色玩家開啟 (正常設定為要2位玩家輸入指令開啟)
修正在-AP模式下不能夠用隨機英雄異常的問題
嘗試修正-AR模式無法正常啟動的問題

(5) 建築改動
雙方上下路最前線的”帳篷”改為”前線據點”,強化生命值及裝甲值
  生命值: 2800
  裝甲值: 10
  每秒生命再生: 2
  擊破獎金: 200

(6) 加入”禁止顧用忍者”指令
紅色及橙色玩家可以在開始遊戲後20秒內輸入”-BN”指令開啟
開啟後,將禁止所有玩家顧用上忍,中忍及下忍

(7) 寧寧
忍法‧觀月(E)的範圍由1000/1300/1600/1900調整為800/1000/1200/1400,等待時間由18秒下降至15秒
忍法‧影風車(R)彈跳的攻擊傷害由65%提升至72%

(8) 果心居士
幻術‧殘視(W)幻象攻擊力由15%上升至25%,等候時間18秒上升到34秒
咒術‧咒影(E)的殘留鬼魂持續時間由140/160/180/200秒下降至120/140/160/180秒
幻咒之術‧奇門遁甲(T)的等待時間由145秒上升至160秒

(9) 森蘭丸
五月雨(T)等級2的學習等級下限由16調整為14

(10) 蜂須賀政勝
基礎智慧點數 +6
食腐群(W)的法力消耗由100/120/140/160下降為100/110/120/130

(11) 淺井長政
一刀.牙(W)的傷害由150/250/350/450上升至200/300/400/500,區域範圍由100上升至125

(12) 玉子
烈火矢(E)改為不需要消耗法力發動

(13) 今川義元
烈焰箭(E)改為不需要消耗法力發動

(14) 機率性技能調整
修正某些被動技能會因為”偽機率”問題而效果與實制機率不相同的問題,包括:
    本多忠勝/山縣昌景 - 槍術(R)
    上泉信綱 - 新陰流(R)
    島津義弘 - 暴雷怒擊(R)
    明智光秀 - 劍術(R)
    明智秀滿 - 鬼武者劍術(R)
    松姬 - 不容侵犯(T)
    柳生宗嚴 - 柳生新陰流(R)
    柴田勝家 - 武者之道(R)
    真田幸村 - 心眼(R)
    菊姬 - 極限體術‧鴉襲(T)
    酒井忠次 - 武者之道(E)
    香宗我部親泰 - 無想轉生(R)
以上這些技能的實際機率已經調整至與說明相同

齊藤朝信 3技完全爆唔出

支持
可惜我到今日先玩到信長
吾知會吾會無玩3日已經落哂後

小小問題, 可否順便改返島左近的W技?

以前改模組前招W只需起手跟住前衝, 而家招W無論咩方向出技都指定要先自轉到4點鐘方向然後再起手, 型就幾型不過起手成秒都黎 可否改返原本咁樣就咁起手(好似景家咁) OR 加快自轉速度? THX

回復 4# 的帖子

其實島左只係換左模組 並無改起手時間 可能係換左模組D動作完全唔同你會有D錯覺
PS: 其實佢招1技 已經用TIMER固定左係0.3秒 而唔係原版GE POLLED WAIT 0.3秒, 實際上係閃快左少少TIM GA LA

回復 5# 的帖子

Thx for prompt reply~~明白, 我會再自我檢討下

另外仲有個少少建議有關寧寧招照, 雖然範圍改細左但依然可以(OR更)屈機式MH推塔, 原於CD時間減少同埋1400範圍都仲睇得好遠, 所以如果考慮再改既話, 可唔可以將: 1) 照範圍1400 > 1200/1000; 2)照既持續時間減少; 3)CD時間加長?
btw 玉子E技仍然扣魔

琴日玩玩下發現左個BUG但玩完幾場吾記得左系咩
立花大技依然有機會無效
BTW 一D舊有既BUG系咪無得整eg. 信長 牛牛 2技有暈無傷
e仔1技有時會無定向喪心病狂 <<< 系咪好似服仔2技原理?

回復 6# 7# 的帖子

1. 玉子E扣魔問題已知,會修正
2. 另外暫時唔太想所有英都NERF太勁(足利義輝同石田三成另計)令到大家唔慣

1. 伊達政宗W重制後由14.1B開始一定會位移到指定點 (但係設有最短位移距離200)
2. 好似信長E/立宗R/山縣E呢D技係可以重制到暈中先有傷 - 用其他技能基底重制, 但係會可以用丁丁擋暈但有傷害 (可能好事黎GE...)
3. 立宗如果我唸唔到一個更好GE判定寫法(因為係用觸發模擬成招 - 當然E+仲未唸到), 就用番原來個招就算 (其實用同一個判定黎整GE仲有香宗T, 立花女W, 勝賴R - 呢D技都存在好似立宗GE判定問題, 但係呢幾招唔會改, IGNORE誤判算了 -3- 因為都係用觸發模擬傷害)
PS: 仲有個方法一定唔會誤判GE, 但係就會好似百地背刺咁起手就會有效果, 唔撞其他所有被動效果 (唔會行呢步-3-)

回復 8# 的帖子

會否考慮改牛牛大技加攻速轉加攻擊

淨係加攻 唔再加移速好嗎?
生於斯 玩於斯
香港信長冠軍級隊伍盡在VLAN

吾要攻速移速之類 開大強化1 2技好嗎
eg > 1技1秒變1.5/2秒   2技吸範圍升100/200

引用:
原帖由 AoBa. 於 2018-8-22 18:25 發表
1. 玉子E扣魔問題已知,會修正
2. 另外暫時唔太想所有英都NERF太勁(足利義輝同石田三成另計)令到大家唔慣

1. 伊達政宗W重制後由14.1B開始一定會位移到指定點 (但係設有最短位移距離200)
2. 好似信長E/立宗R/山 ...
百地背刺個位真系細左好多

同埋我醒番起個bug啦 風魔大技水左依然會有效果 但會無傷

姐系如果你中左風魔大技 你水左但系你身邊有兵/人 佢個雷都會雷落你個人之後傳去兵到>

定系本身你地意思系咁整?

回復 12# 的帖子

風魔同百地係故意改到咁的-3-
應該係話 我無突登留意原版點整 重制到咁

回復 13# 的帖子

咁就出事啦 打左咁多年風魔大技慣性見到隊友魔水中左自己會吾水
睇黎要練番下的意識

發新話題