發新話題

vLan官方地圖:信長之野望 HK150A3

[Close]

英雄模組變更&技能調整&英雄新增

感覺F14.1G之後的直江模組改成OTL優化的直江比較好看
霧隱模組改回來原本的 然後把新霧隱模組移到服仔上
單純個人建議
====以下為技能調整====
直江T技 - 72張符咒改為36張符咒
傷害(90/100)改為(120/150)

竹中T技 - 去除[友軍負面效果]

服仔新增D技(天生技) - 伊賀流忍法
每次攻擊有25%造成1.5/2/2.5/3倍傷害,並擁有10/15/20/25%機率迴避普通攻擊(隨著忍法 迷蹤步而升級)

加仔技能E,R變更
E 忍法 勾魂之鍊
加藤段藏丟出(400/600/800/1000)距離的鍊子,當鉤子碰到敵人或友軍時,順著鎖鍊移動至被勾者的位置,如果勾到的是敵軍,造成(120/210/305/400)法術性傷害[冷卻時間:10.5s]
R 忍法 回擊之術
使用技能時,加藤段藏會強迫600範圍裡的敵人攻擊加藤段藏,使用技能後,加藤段藏移動速度增加50%,持續(5/6/7/8)秒,效果期間被攻擊,會自動朝加藤段藏的背面順移,順移前加藤段藏丟出飛鏢,造成450範圍裡的敵人受到(110/220/330/440)傷害[有視魔免][冷卻時間;18.5s]
以上純屬個人意見
====新增英雄====
豐臣秀吉(織田軍)
W 天雷怒
對一個單位施放天雷擊,可彈跳至最多(2/4/6/8)個敵人身上,造成(150/200/250/325)點傷害[冷卻時間:10/9/8/7s]
E 即凍凝結
讓一個區域250內的敵人凍結1.25秒,造成[125/250/375/425]傷害[冷卻15s,有視魔免]
R  極光
對一個敵人使用極光,共有8波雷射極光攻擊指定目標,每次的極光都會造成0.25秒暈眩,每一波造成[15/30/40/60]傷害(魔免可擋暈眩及傷害)[冷卻時間:21/20.5/20/18s]
T 極光射線
需要0.4秒施展時間,0.4秒後召喚大量雷射極光攻擊敵人,第一波會召喚[5/8]個雷射極光,第二波召喚[3/5]個雷射極光,之後都得波數召喚1個雷射極光(每波間隔0.75秒)(極光射線為8波)[冷卻時間:125/105s]

道具新增
陰之結界  於南蠻商人購買 與醫療結界同價錢
每秒治癒1%法力
跟醫療結界存在時間相同

這版信長真的優化的很好
繼續加油喔><

回復 16# 的帖子

會考慮閣下的建議-3-

回復 17# 的帖子

稍微更正一下,竹中T技移除[去除友軍負面效果]這個效果
然後如果有要製作豐臣秀吉的話XD給個T技傷害,忘記給XD
T技傷害(110/135)
蠍尾可以放到位於線上的名刀鋪2
南蠻商人賣蠍尾有些不合理XD

引用:
原帖由 AoBa. 於 2018-9-23 11:18 發表
會考慮閣下的建議-3-
竹中T技效果冇必要除去

點解要除去?

當初就係下軍強勢所以有此建議, 多鬼餘

亦都唔希望上軍有強CUT

新拉技可以用於新增英雄

本人有一新技能概念:
大範圍(1000以上)將友方英雄拉回身旁

請求加入我所設計的(F版) 新英雄 - 加藤清正

www.ipve.com/bbs/viewthread.php? ... mp%3Bascdesc%3DDESC
技能設計 或 角色數值及定位(力、敏英?),可考慮更改,亦可以參考阿爾的版本

附件

回復 19# 的帖子

竹中T技的傷害量算高了
高傷害量能破塔又能去除友軍負面效果
竹中會變得過於強勢(Maybe?

大範圍(1000以上)將友軍英雄拉回身邊
這不是平手正秀的T技嗎?

模組

如果可以的話,可以用我的正規之野望R(綜合版)裡面的模組><
裡面有我優化過的毛利(用163版竹中重治改的模組),OTL的直江,還有許多163(戰法版)的模組,以及許多特效模組
希望能幫助到你><

回復 22# 的帖子

感謝分享

請作者考慮一下 (本貼20#)

引用:
原帖由 K-Pop_BEAST 於 2018-9-24 10:14 發表
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=551528&extra=page%3D1%26amp%3Bfilter%3D0%26amp%3Borderby%3Dviews%26amp%3Bascdesc%3DDESC
技能設計 或 角色數值及定位(力、敏英?),可考慮更改,亦可以參考阿爾的版本
以上英雄創作概念可能有不足,但相信對將來版本變化有更大幫助

酒井大技有bug, 有時會發動唔到 (對面有立花宗茂/井E/龍川/狗女/服, 主要係對住前3隻果陣, 有時會開唔到大直接死)

長宗我部元親 和 香宗我部親泰 修改設定建議

首先,建議把長宗模組修改(可參考戰國無雙外觀設計)
香宗模組不變(本人參考了其他遊戲想法)

技能修改方面:(香宗大改,長宗只改三技)

長宗三技不足一直為人詬病,所把它修為(單體選擇目標)
把歒人捉住,然後拉扯到自身後方200距離,技能4lv 最高暈時間1.3秒

香宗:(一打一,追殺,善長逃走及快速切入)敏英
天生技D
每使用任何技能或物品欄道具,可使所有基本技能冷卻-1秒。 (只可減少基本技能W、E、R的冷卻時間,不包括:大技+18大,物品技能)

W技($#的一刀閃)CD 5秒
分別在於傷害必須高於$#,但飛的距離比$#短(300/500/700/900),可點選任何目標,包括自家大本、自己隊友和大本前兩隻1300l等等),亦可爬越特定地勢(只限由低位上高位)

E技 (宮本W技迴轉刀)CD 6秒
分別在於,可以向前衝一段小距離(不論技能lv都一樣距離)約200-300
可穿越任何物體(不會被卡)
每撃中一名士兵可獲(2/3/4/5%)移動速度及攻速 5秒
每擊中一位敵隊英雄可獲(5/10/15/20%)移動速度及攻速 5秒

R技  持續(1.5/2/2.5/3)秒狀態技能,CD 13秒
外表變藍色,不能被暈(九鬼R技),100%物理閃避,承受魔法傷害-50%

大技 (使用後香宗會變身成現在長宗模組),持續30秒(大技完結後變回香宗模組), CD 126秒
使用時,會像現在版本長宗的R技,但圓型的範圍再大一點,
- 每擊中一位敵隊英雄可獲(150/250)最大生命上限),敵方撃中被暈0.75秒,造成少量傷害
- 香宗自身移速增加20%,攻速增加30%- 使用W時基礎攻擊力短暫增加1.5倍,持續2.5秒
- 使用E後,可獲使用「回馬槍」,衝回原本位置(但移速和加速效果不會疊加,持續時間不變)
(變得比一般狀態時,更容易卡位)

18大 儲氣時間3秒,CD 210秒  450 MP
全地圖可見範圍點選單體目標,儲氣完畢後,瞬間飛至目標身旁
並使其撃中傷害900, 被暈1秒 (例如:由我方的溫泉方,飛去敵方溫泉附近的英雄)

弱點
1)前期低HP,低魔,起始 Lv1英雄能力(HP:750/ MP:150)
2)  被義龍,火神,禁言克制
3)每招減CD技能數目有限(6個物品主動技能+2招基本技能),最佳效果只能減8秒
4)屬於爆發型英雄,但很容易被牽制,圑戰時間不能持久
5)需求高技巧操作,靈活運用才發輝英雄的潛力

長宗R技你就直接說想改信2結城的R技吧
不過即時、無需指定目標的範圍暈技我看不出有什麼問題

然後香宗
技能組我不評了
把整個英雄砍掉重練實際上等同刪掉原來的英雄然後用新英雄代替
想起當初信2把鬼小島砍掉重練
實際上玩家反應就是"啊不就新英"

光是加入其他版本很一般的義輝三成就引來一堆人不滿了
這個還是算了吧

引用:
原帖由 ALS 於 2018-9-27 00:27 發表

然後香宗
技能組我不評了
...
關於加入新英

我從來都沒打算理會其他人想法

首先信2同S版既傷害設定係同我地99%相似

人地都玩到既英點解我地VLAN既人會覺得屈 (勿忘記連閣下作為信2作者都說了足利只係中等英)

而為左滿足部份 "未能習慣新英雄" 的玩家而要NERF新英實在係侮辱左我地VLAN玩家

講出去都比人笑

試問現在有幾多場真係會見石田同足利.
生於斯 玩於斯
香港信長冠軍級隊伍盡在VLAN

引用:
原帖由 ALS 於 2018-9-27 00:27 發表

然後香宗
技能組我不評了
...
我認為現在有熱情改革信長和更新的工作人員和作者本人,都並非為了寵悅舊玩家而製作新地圖。
大家都是靠一份熱血和相信它是有價值的遊戲,才希望它能夠延續落去

過往好多人話舊玩家接受不了新圖轉換風格而「棄Game」
但大家可能都忘記左,我地最初玩信長「連魔水都唔識出」
我地願意去學習,願意去理解咁多隻「新英雄」,點解我地而家做唔返??

無他既,因為潮流過了,少左人玩,無左競爭動力。
其次,大家都唔系可以成日留在家中的年紀,連練一隻英的精神都冇

於是乎,大家只祈求信長稍有更新就好,不用大變。最好就跟番原本熟悉的信長悿!

但唔好忘記,更新的人員和作者,希望它有將來。
既然要有將來,就必須接受改變,敢於嘗試新玩法,新設定,新英雄

唔單止打機淨系,乜我地本身做人唔系都應該咁樣咩?

回復 29# 的帖子

我認為現在有熱情改革信長和更新的工作人員和作者本人,都並非為了寵悅舊玩家而製作新地圖。
大家都是靠一份熱血和相信它是有價值的遊戲,才希望它能夠延續落去

冇錯,我都想信長一路可以延續落去,我都並唔係為左寵悅舊玩家而係冇原圖ge情況下重制地圖

過往好多人話舊玩家接受不了新圖轉換風格而「棄Game」
但大家可能都忘記左,我地最初玩信長「連魔水都唔識出」
我地願意去學習,願意去理解咁多隻「新英雄」,點解我地而家做唔返??

冇錯,我都經歷過呢D野,由8.5A開始玩到E+,睇住加仔果心成政太原呢D英ge加入

無他既,因為潮流過了,少左人玩,無左競爭動力。
其次,大家都唔系可以成日留在家中的年紀,連練一隻英的精神都冇
於是乎,大家只祈求信長稍有更新就好,不用大變。最好就跟番原本熟悉的信長悿!

冇錯,大家都已經開始大個,立足社會有D人的確係想搵番D回憶而可能E+玩番下信長

但唔好忘記,更新的人員和作者,希望它有將來。
既然要有將來,就必須接受改變,敢於嘗試新玩法,新設定,新英雄

由14.1B開始 出-AP -BN 加入義輝同S版石田
到E+ 15.0A3 大改物品同重制某D你V中都唔想玩GE英
似乎大家都接受到而接受HK版,令我覺得幾開心
起馬信長好似仲可以延續落去,而呢樣野係我期望GE...
(15.0A,老實講,係一場賭博,將F版由法傷主導GE情況改變為強化甲裝同攻裝,我都怕大家唔習慣而都係KEEP番玩14.1G - 因為唔習慣15.0A有成17版A4 ge大量改動)

唔單止打機淨系,乜我地本身做人唔系都應該咁樣咩?

人係要因應唔同環境而變化,玩HK版GE人我唸就正正如此
15.0A3 強化攻裝同甲裝,令到唔少攻裝英重出江湖 (當然15.0A3並唔係平衡GE版本)
我睇到GE係,玩家係會因應改版去調整玩法,不過要時間去習慣

的確,COLOUR有D野係岩,15.0系列可能會令到之前玩開11.2B/13.2B想回歸GE玩家覺得你改左好多野
好難去catch up,上VLAN睇又煩,因而有D反感
但玩法裝備英雄ge定位呢D野基本上唔會去改 (除非係好冷門GE物品)
熱門但又唔係過分GE野唔會改,令到大家會易D上手 (問深一層,15.0系列對比其他版本,本質上有變? 上手又好難上手? 基本上,英GE玩法同英/物品GE性質係冇咩點變,當然加左D新野)

PS: 香宗同長宗,實在冇必要改,係15.0系列實在唔廢... 我都唔想為改而改
強制去改一D本身唔係冇人用GE英係冇咩意思 (香宗BUFF2技 大技又唔撞法球 已經好強勢...)
同埋你同我立場唔同,我仲要考慮制作GE可能性...唔係咩效果都整到出黎
(當然大家可能會覺得我係15.0系列 將-30/-40 delete左,換左大衣系列係為改而改la下...)

要信長有將來,係咪一定要不停去innovate新英新物品新玩法??
其實做咁多改動,我都係想做好唔同方面GE平衡,有咁GE mindset就自然令到有新意 (我覺得係)

我覺得,最重要係中庸之道,拎一個平衡點
唔係話我要就舊玩家而唔去大改 (咁倒不如我唔搞好過)
而係我唔強求改變遊戲本身有GE性質(D英同物品GE定位呢D野),但同時去改進令到遊戲令到更平衡

發新話題