29 12
發新話題

[知識] 愚蠢的問題@_@

[Close]
引用:
原帖由 crazy_cat 於 2008-3-13 21:10 發表

diamond入面carbon係bonded tetrahedrally, 所以every carbon atom 都係sp3 hybridized 佢地之間既距離係0.154nm
graphite既同一平面each carbon is bonded with three carbon atoms, 所以every carbon atom都係s ...
完全睇唔明...

我就唔明d人會晒錢買炭做裝飾- -"

回復 17# 的帖子

因為那是會閃的炭啊......

引用:
原帖由 櫻雨 於 2008-3-13 21:25 發表
你去讀下Econ就知道點解

引用:
原帖由 櫻雨 於 2008-3-13 21:25 發表
因為人係會追求1d永恆ge野 好似金 gold(Au)  一係野完全唔reactive ge野 姐係一世都唔變 d人就係鍾意一成不變     but我同其他人唔同 我鍾意1d會變ge野 好似Potassium 呀 Rubidium Caesium等等  果d真係好正 無價寶黎@@

引用:
原帖由 腸粉 於 2008-3-13 21:31 發表

因為人係會追求1d永恆ge野 好似金 gold(Au)  一係野完全唔reactive ge野 姐係一世都唔變 d人就係鍾意一成不變     but我同其他人唔同 我鍾意1d會變ge野 好似Potassium 呀 Rubidium Caesium等等  果d真係好正 無價寶黎@@ ...
Potassium好貴- -

同埋gold 唔reactive先有人用,如果好似鐵咁會oxide 左變Iron (III) oxide變啡色仲有人帶-.-?
而且佢的apperance好

引用:
原帖由 williamkhw 於 2008-3-13 21:33 發表

Potassium好貴- -

同埋gold 唔reactive先有人用,如果好似鐵咁會oxide 左變Iron (III) oxide變啡色仲有人帶-.-?
而且佢的apperance好
令呀 一般吧  but我覺得當potassium遇上acid果一刻 一定好感動

引用:
原帖由 腸粉 於 2008-3-13 21:39 發表

令呀 一般吧  but我覺得當potassium遇上acid果一刻 一定好感動
請回答問題= -=唔該=[

引用:
原帖由 williamkhw 於 2008-3-13 21:18 發表

唔該...但係...sp3同埋sp2係指咩?
佢地之間既距離又係要點計?
唔該晒=]
好難解wor.....
sp3係指4個carbon都係single bond, graphite內既each carbon bonded with 3others, 所以其中一個係double bond, 即係sp2....
距離冇得計...=.= 科學家搵出黎的......

引用:
原帖由 crazy_cat 於 2008-3-13 21:59 發表

好難解wor.....
sp3係指4個carbon都係single bond, graphite內既each carbon bonded with 3others, 所以其中一個係double bond, 即係sp2....
距離冇得計...=.= 科學家搵出黎的...... ...
graphite唔係六角形一個layer咩,點解一個cabon bond會有3個carbon,唔係兩個咩?

引用:
原帖由 williamkhw 於 2008-3-13 22:03 發表

graphite唔係六角形一個layer咩,點解一個cabon bond會有3個carbon,唔係兩個咩?
graphite唔係六角形 (六角形只不過方便睇, giant係無限咁大...所以個六角形係會一路廷伸出去.....)
"each carbon bonded with 3 carbon atoms"唔係指carbon bond有3個carbon, 如果個2個carbon share 1electron each咪single bond, share 2electrons each咪double bond law......
所以如果"each carbon bonded with 3 carbon atoms", 咁一定有一個係double bond......

最尾果句唔好太明...可以用中文嗎..唔該..

呢d係咪chem黎=.=??   高手=.=  
你地點識嫁=口=
我聽個呀sir講書\咁耐 就算係1d 都唔明= =
http://www.ipve.com/bbs/attachments/month_0709/20070908_afcd7c52e365044b3af87XGFg9xgSt32.gif

我而家讀chem用中文讀~(下年form 4轉英文)
所以唔係好識~
不過有人答左~參考下先
話唔定遲d有用

29 12
發新話題