發新話題

[知識] 愚蠢的問題@_@

[Close]

愚蠢的問題@_@

鑽石同埋石墨 (diamond & graphite) 同樣都係covalent bond(共價鍵)

而且都係gaint covalent structure
但係點解graphite 的melting point 同埋boiling point 會高d...

引用:
原帖由 chonoy2000 於 2008-3-13 20:19 發表
第一,但不知你說乜.......
唔係下話..
講得好明wo已經...

即係石墨的溶點"點解"會高過鑽石= =

引用:
我冇學過d咁深ge英文
洗唔洗講sorry??
要的話=聊交哎
你話要add我msn我地哎交

唔好意思- -得未
引用:
原帖由 死肥老蕭 於 2008-3-13 20:24 發表
今日乜日子,神隱咁耐的mark 姐及williamkhw 都自動浦頭.... 唔通出面d流感影響埋入來....
呢個問題好重要= =

引用:
原帖由 chonoy2000 於 2008-3-13 20:28 發表

講下笑咋~唔好嬲>
冇嬲,只是想知道答案= =

引用:
原帖由 crazy_cat 於 2008-3-13 20:51 發表
diamond入面carbon係bonded tetrahedrally, 即係話every carbon atoms都有strong covalent bonds;
graphite只係同一平面carbon有strong covalent bond, 層與層間只係weak van der waal"s force, 所以bp同mp低d:hands ...
問題係...graphite 的b.p 同埋m.p高過鑽石wo..
引用:
其實鑽石只不過是一嚿炭..
其實...兩樣都係Carbon- -

但係...你其實講呢句有咩意思...

引用:
原帖由 crazy_cat 於 2008-3-13 21:10 發表

diamond入面carbon係bonded tetrahedrally, 所以every carbon atom 都係sp3 hybridized 佢地之間既距離係0.154nm
graphite既同一平面each carbon is bonded with three carbon atoms, 所以every carbon atom都係s ...
唔該...但係...sp3同埋sp2係指咩?
佢地之間既距離又係要點計?
唔該晒=]

引用:
原帖由 櫻雨 於 2008-3-13 21:25 發表
我就唔明d人會晒錢買炭做裝飾- -"
你去讀下Econ就知道點解

引用:
原帖由 腸粉 於 2008-3-13 21:31 發表

因為人係會追求1d永恆ge野 好似金 gold(Au)  一係野完全唔reactive ge野 姐係一世都唔變 d人就係鍾意一成不變     but我同其他人唔同 我鍾意1d會變ge野 好似Potassium 呀 Rubidium Caesium等等  果d真係好正 無價寶黎@@ ...
Potassium好貴- -

同埋gold 唔reactive先有人用,如果好似鐵咁會oxide 左變Iron (III) oxide變啡色仲有人帶-.-?
而且佢的apperance好

引用:
原帖由 腸粉 於 2008-3-13 21:39 發表

令呀 一般吧  but我覺得當potassium遇上acid果一刻 一定好感動
請回答問題= -=唔該=[

引用:
原帖由 crazy_cat 於 2008-3-13 21:59 發表

好難解wor.....
sp3係指4個carbon都係single bond, graphite內既each carbon bonded with 3others, 所以其中一個係double bond, 即係sp2....
距離冇得計...=.= 科學家搵出黎的...... ...
graphite唔係六角形一個layer咩,點解一個cabon bond會有3個carbon,唔係兩個咩?

最尾果句唔好太明...可以用中文嗎..唔該..

發新話題