50 1234
發新話題

推廣+收集意見

[Close]

推廣+收集意見

正規文化源遠流長..係 暴風雪既精華 多年既心血

明明正規好玩過信長n多倍
點解正規咁少人玩...信長咁多人玩
唔通佢地嫌正規難玩~?..要求技術高?

[請問各下意見如何]?

正規比信長好玩
只有不懂warcraft的精髓既人先玩信長

唔通佢地嫌正規難玩~?..要求技術高?
你呢句已經中左啦........
其一,有好多人以為正規好易.......跟住打落又話悶....
其二,有好多人係一群一群既....所以5打5較易係青少年接受......
其三,人數都唔同啦.......
哈哈 我個人意見
我就覺正規好打D.........
信長D人好多都好冇品.......3句唔埋2句粗口同串嘴.......
按下圖進入正規區

正規唯一缺乏ga係....冇信長可以咁 一大班fd一齊玩./

各有各追求

兩種玩法不一 ,何必相提并論?

有人會拿麥當勞的食物和pizza hut的比較嗎?

請有點口德

好玩的遊戲

自然會有人玩

感恩 .

.

回復 5# 的帖子

麥當勞的食物和pizza hut的比較有點不對......
始終信長是warcraft裹的一張圖......
點解唔可以比較呢?
按下圖進入正規區

引用:
原帖由 pridehell 於 2009-3-6 17:50 發表
正規唯一缺乏ga係....冇信長可以咁 一大班fd一齊玩./
同fd一齊路人又的確幾開心

信長要靠人地
正規可以靠自己..solo

或者
信長合作空間反應
都遠遠比正規多
另外 我認為
正規不是不好玩..
但是每次玩 都係果幾類種族.
但係信長 有咁多人物
裝備又多樣化..
所以.
起碼 我會選擇信長之野望這張地圖
開始感到  迷茫

引用:
原帖由 acswacsw 於 2009-3-6 18:40 發表
麥當勞的食物和pizza hut的比較有點不對......
始終信長是warcraft裹的一張圖......
點解唔可以比較呢?
先說點題外話..

麥當勞和PIZZA HUT..

其實可否比較也是觀點角度問題

同樣是快餐形式的地方
卻是賣不同類形的食物
我覺得這比喻也是可行的..

信長雖然是warcraft的一張圖

雖說同樣是地圖

但我認為不能比較

難道 TD類的又拿去和RPG類的比較嗎?

也同樣是地圖

什至說. ..信長難道拿去和魔獸世界比較嗎

也是暴風雪耶

其實以遊戲來言

就是兩種類形的遊戲
引用:
同fd一齊路人又的確幾開心

信長要靠人地
正規可以靠自己..solo
其實這就是樓主所問的問題的答案了

一個是靠技術再配上戰術的SOLO
一個要靠團隊間默契合作的遊戲

況且.. 正規對初學者可能又沉悶又難玩
         信長卻是易學難精

這就是原因吧..
         純粹路過

.

回復 8# 的帖子

合作空間又未必輸給信長呢.....
假如2v2呢......國際都有唔少雙人呢.....2人合作的合拍未必輸給5人......
信長只有一hero...正規可用不同的配答用來配合......雙人用6隻英
加上不同戰術同兵種.......

回復 9# 的帖子
似乎都是觀點與角度既問題

我覺得信長有點似cs(在隊際賽而言)
隊際賽最好係5人一齊"give me 5"
按下圖進入正規區

引用:
原帖由 acswacsw 於 2009-3-6 21:31 發表
合作空間又未必輸給信長呢.....
假如2v2呢......國際都有唔少雙人呢.....2人合作的合拍未必輸給5人......
信長只有一hero...正規可用不同的配答用來配合......雙人用6隻英
加上不同戰術同兵種.......

回復 9#  ...
也有點像
.

引用:
原帖由 -_FreeDom 於 2009-3-6 19:19 發表
或者
信長合作空間反應
都遠遠比正規多
另外 我認為
正規不是不好玩..
但是每次玩 都係果幾類種族.
但係信長 有咁多人物
裝備又多樣化..
所以.
起碼 我會選擇信長之野望這張地圖 ...
1.正規戰術都好多

2.正規係練死1個族

玩得正規  玩信長一般都ok
但系玩信長ga 玩正規 唔一定ok
所以 個人認為 難度問題

因為正規 需要ga反應 比信長仲要厲害~
正規所需要ga技術 比信長要高
所以要轉玩信長 其實玩開正規的會比賽有著數

曾經有人問過

如果正規真的好玩 為什麼信長會比正規玩的人多

但 答案並非如此...
論香港..的確玩信長佔了很多人..但一到國外...香港玩信長的人 也不到 國際上玩正規的十分一

而有更多的人 一開始接觸就是信長 (更有人以為 信長 = 魔獸)
香港人玩遊戲最喜歡是什麼...?
簡單 直接
玩信長又不需學什麼戰術 控制的是W E R T 左右兩鍵..大不了多一個 D 就好了
這就是所謂的易學... 至於難精..
正規 又比 信長 複雜得多
因為至少有一點邏輯才能接觸正規...
(大家有試想過 有些人連怎樣建兵也不知道嗎!? 那裡建英雄都要問呢...)
正因為對他們而言..玩正規是多麼麻煩 又多碎事要處理..
未真正接觸遊戲就覺得要學很多東西似的... 這也是他們說的 : 無聊 , 沈悶

其實 每個遊戲 地圖 都有其 可愛 而且 好玩的地方
正如一個網友曾說 : 愛你所選 選你所愛
選擇你喜歡玩的就好...(始終嘛... 香港沒職業Gamer.. 不用太認真.. 娛樂就好了)
有時候...也不仿接觸一下 其實非你所愛的 可能又是一個新天地呢

50 1234
發新話題